Ruotsin hallitus ei aio auttaa al-Holin vankileirillä yhä olevia naisia ja lapsia palaamaan Ruotsiin. Ulkoministerin mukaan Ruotsin valtiolla ei ole velvollisuutta tähän, varsinkin kun Ruotsin turvallisuustilanne on huonontunut. Jos lapsia kuolee leirillä, vastuu on vanhemmilla.

Islamilaisen valtion (Isis) romahdettua vuonna 2019 kurdijoukot veivät kymmeniä tuhansia Isis-naisia lapsineen al-Holin vankileirille Syyrian koillisosaan. Leirillä oli pahimmillaan 70 000 vankia. Heistä noin 50 oli Ruotsin kansalaisia tai pysyvän oleskeluluvan Ruotsiin saaneita.

Tällä hetkellä al-Holin leirillä on yhä viisi Ruotsin kansalaisuuden omaavaa lasta äiteineen. Lisäksi muualla kurdien vankiloissa on kymmenkunta miespuolista Isis-taistelijaa.

Hallitus ei auta kotiinpaluussa

Ruotsin hallitus on nyt ottanut virallisen kannan, että se ei aio auttaa al-Holin vankileirillä yhä olevia naisia ja lapsia palaamaan Ruotsiin, kertoo TV4:n haastattelema ulkoministeri Tobias Billström (kok).

– Olemme ulkoministeriössä tehneet analyysin, että Ruotsilla tai Ruotsin hallituksella ei ole mitään velvollisuutta edesauttaa näiden henkilöiden kotiinpaluuta, ulkoministeri Billström sanoo.

– He ovat itse vapaaehtoisesti päättäneet matkustaa sinne liittyäkseen Isis-järjestöön, joka on yksi synkimmistä terroristijärjestöistä mitä on ikinä nähty.

Ruotsin hallituksen nyt ottama kanta on siis täysin päinvastainen kuin Marinin hallituksen aikoinaan ottama.

Kurdiviranomaiset ovat aiemmin lähettäneet useita naisia lapsineen pois vankileiriltä yhteisymmärryksessä Ruotsin viranomaisten kanssa. Tällaisia kotiinpaluita on tapahtunut vuoden 2021 jälkeen. Naisten saavuttua Ruotsiin heidän lapsensa otettiin viranomaisten huostaan, mutta useimmissa tapauksissa lapset on palautettu äideilleen myöhemmin.

Turvallisuustilanne huonontunut

Nyt hallituksen linja on se, että ketään ei tulla auttamaan kotiinpääsyssä Syyriasta. ”Se koskee miehiä, se koskee naisia ja se koskee lapsia”, sanoo ulkoministeri Tobias Billström.

Ulkoministeri perustelee muuttunutta linjaa osittain sillä, että Ruotsin turvallisuustilanne on huonontunut. Syyriasta tulevat aikuiset saattaisivat suorittaa terroritekoja Ruotsissa.

Suomen Uutiset raportoi äskettäin, että Ruotsin poliisi pidätti neljä islamistia epäiltyinä terroriteon valmistelusta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Miehillä epäillään olevan yhteyksiä Isis-järjestön Somaliassa toimivaan haaraan.

– Turvallisuustilanteemme on huonontunut emmekä voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että osa näistä aikuisista henkilöistä on radikalisoitunut leirillä.

Ulkoministeri Tobias Billström on tietoinen siitä, että olosuhteet al-Holin leirillä ovat huonot. Hän kertoo Ruotsin hallituksen pyrkivän parantamaan leirin oloja, mutta mikäli ruotsalainen lapsi sattuisi kuolemaan leirillä, vastuu siitä on vanhemmilla.

SUOMEN UUTISET