Syyrialaismies puukotti useita pikkulapsia leikkikentällä Ranskassa. Epäilty oli tullut Ranskaan turvapaikanhakijana, vaikka hän on asunut Ruotsissa jo kymmenen vuotta ja saanut sieltä turvapaikan. Poikkeukselliseksi rikoksen tekee se, että veitsimiehen väitetään huutaneen hyökkäyksen aikana ainakin kahdesti englanniksi ”Jeesuksen Kristuksen nimeen”.

Annecyn kaupungissa Ranskan Alpeilla tapahtui torstaiaamuna järkyttävä rikos, kun veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi pikkulasten kimppuun leikkikentällä. Uutistoimisto Reutersin mukaan mies valitsi kohteekseen nimenomaan pieniä lapsia, joista osa oli lastenvaunuissa.

Silminnäkijöiden kuvaamilla videoilla näkyy, miten palestiinalaishuiviin ja lenkkeilyvaatteisiin pukeutunut mies loikkaa leikkikentän aidan yli ja hyökkää pikkulasten kimppuun. Lasten äidit ja muut aikuiset yrittävät estää miestä.

Motiivista ei vielä tietoa

Hyökkäyksessä haavoittui neljä lasta ja kaksi aikuista. Kaksi lapsista ja toinen aikuisista ovat hengenvaarallisessa tilassa. Haavoittuneiden lasten iät vaihtelevat alle kaksivuotiaasta kolmevuotiaaseen.

Poliisi taltutti veitsimiehen ampumalla tätä jalkaan. Miestä epäillään useista murhan yrityksistä. Poliisin mukaan terroristisesta motiivista ei tutkimusten tässä vaiheessa ole näyttöä. Teon motiivista ja miehen psyykkisestä tilasta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Saanut turvapaikan Ruotsissa

Epäilty on Syyrian kansalainen, joka on tullut Ranskaan viime marraskuussa turvapaikanhakijana ja kertonut olevansa kristitty. Le Figaro -lehden tietojen mukaan veitsimies huusi hyökkäyksen aikana ainakin kahdesti englanniksi ”Jeesuksen Kristuksen nimeen”. Joidenkin lähteiden mukaan hänellä oli risti kaulassaan.

Mies on saanut Ranskassa kielteisen vastauksen turvapaikkahakemukseensa. Tämä voi johtua siitä, että miehelle on jo myönnetty turvapaikka Ruotsissa, jossa hän on asunut vuodesta 2013 lähtien. Hän on naimisissa ruotsalaisnaisen kanssa ja avioparilla on yhteinen lapsi.

”Barbariaa Euroopan kaduilla”

Ruotsidemokraattien europarlamentaarikko Charlie Weimers kommentoi tapausta Twitterissä kirjoittamalla, että tämä on ”barbariaa Euroopan kaduilla”. Weimers on ollut yksi turvapaikanhakijoiden ”taakanjaon” äänekkäimmistä vastustajista EU-parlamentissa.

Weimersin mielestä tapaus on traaginen muistutus siitä, mistä kaikesta juuri nyt meneillään olevissa EU:n turvapaikkapolitiikkaa koskevissa neuvotteluissa on kysymys. Ruotsalaismeppi toivoo, että veitsimiehelle myönnetty turvapaikka pystytään perumaan Ruotsissa voimaan tulleen tiukemman lainsäädännön ansiosta. Uusi laki helpottaa rikoksiin syyllistyneiden karkottamista.

SUOMEN UUTISET