EU:n sisäministerien huippukokous pidetään 8. kesäkuuta ja silloin on aikomus läiskäistä kissa pöydälle. Tarkoitus on viimeinkin sopia kaikkia unionin jäsenmaita koskevista uusista maahanmuuttosäännöksistä. Unionin yhtenäisyys on taas koetuksella.

Tavoite taakanjaosta on edelleenkin kauniisti sanottuna kunnianhimoinen, sillä maahanmuutosta ja ennen kaikkea laittomien siirtolaisten jakamisesta unionin eri jäsenmaihin vallitsee vankka erimielisyys.

Puola on Politico-sivuston mukaan ollut kärkijoukossa torppaamassa koko suunnitellun maahanmuutto- ja turvapaikkasopimuksen. Sisäministeri Mariusz Kamiński rykäisikin jokin aika sitten twiitin, jossa ei ole sijaa tulkinnoille:

– Ei ole eikä tule sellaista tilannetta, että Puola suostuisi vastaanottamaan pakkosijoitettavia siirtolaisia. Ei kiitos.

Taakanjakoa kritisoidaan

Sisäministerien tapaamisessa on kyse europarlamentin 20. huhtikuuta hyväksymästä ehdotuksesta yhteisestä vastuusta tilanteessa, jossa unionin jäsenmaahan vyöryy äkillisesti tavaton määrä luvattomia siirtolaisia. Pakolaisia ja parempaa elämää tavoittelevat saapuu kasvavin joukoin esimerkiksi Välimeren ylitse Italiaan.

Ensihätään Euroopasta parempaa elämää etsivien ihmisten vastaanottaminen on vapaaehtoista. Mutta jos halukkaita vastaanottomaita ei löydy kriisin keskellä riittävästi, komissio on saamassa vallan päättää ihmisten sijoittamisesta jäsenmaihin pakolla. Näin siis parlamentin ehdotuksen mukaan.

Puola, Unkari ja Tšekki pitävät taakanjakoa vähemmän viisaana ajatuksena.

SUOMEN UUTISET