Italian hallitus julisti maahan kansallisen hätätilan, koska laittomien siirtolaisten määrä on kasvanut hallitsemattomaksi. Hätätila kestää kuusi kuukautta ja sen aikana on tarkoitus parantaa turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelyitä sekä tehostaa vaille oleskelulupaa jääneiden palauttamista lähtömaihinsa.

Hallitusta lähellä oleva lähde kertoi Reutersille, että hätätila antaa Giorgia Melonin oikeistohallitukselle mahdollisuuden tehostaa maahan vailla tarvittavia matkustusasiakirjoja saapuvien henkilöiden tunnistamista ja siten vauhdittaa henkilöiden karkotuksia Italiasta takaisin lähtömaihinsa.

Suurin osa liikkeellä taloudellisista syistä

Italialainen diplomaatti Nelli Feroci selitti puolestaan Al Jazeeralle, että hätätilajärjestelyn tarkoituksena on ”muuttaa laiton maahanmuutto lailliseksi maahanmuutoksi”.

– Suurin osa Italian etelärannikolle saapuvista henkilöistä on liikkeellä taloudellisista syistä. Näiden henkilöiden vastaanottamisessa on ongelmia ja siksi hätätilatoimet on otettu käyttöön, Feroci selvensi.

Taakanjako nousi jälleen esiin

Italiaan on alkuvuonna tullut laittomasti 31 300 siirtolaista, kun vastaava luku vuosi sitten oli 7 900. Pelkästään pääsiäisen aikana pienelle Italialle kuuluvalle Lampedusan saarelle lähellä Tunisian rannikkoa rantautui merikelvottomissa aluksissa 2 000 parempaa elämää tavoittelevaa.

– On selvää, ettemme nyt ole ratkaisemassa varsinaista ongelmaa vaan ratkaisu on mahdollinen vain Euroopan unionin laajuisena ja vastuullisena yhteistyönä, korosti siviilisuojeluministeri Nello Musumeci Reutersin mukaan.

SUOMEN UUTISET