Euroopan parlamentin täysistunto on tänään hyväksynyt neuvottelukantansa lakiesityksiin, jotka koskevat EU:n yhteisen muuttoliike- ja turvapaikkapolitiikan uudistamista sekä laillista maahanmuuttoa. Perussuomalaisia EU-parlamentin ECR-ryhmässä edustava Teuvo Hakkarainen on harmissaan. Hän äänesti sen puolesta, että parlamentti olisi vielä debatoinut lakikokonaisuuden sisällöstä ennen sen etenemistä.

EU-parlamentti hyväksyi tänään oman neuvottelukantansa pahamaineisesta turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa koskevasta lakipaketista.

Kokonaisuuteen kuuluu esimerkiksi lakiesitys, joka koskee pitkään EU-alueella oleskelleiden kolmansien maiden kansalaisten asemaa. Mepit haluavat, että kolmansien maiden kansalaiset voivat jatkossa liikkua EU-maasta toiseen ilman lisätarkastuksia, että pitkään oleskelleen EU-statuksen voisi jatkossa saada kolmessa vuodessa viiden sijaan ja että huollettavat lapset saisivat automaattisesti saman aseman kuin vanhemmat.

Suunnitteilla pakollisia siirtoja

Pakettiin sisältyy myös pelätty päätös aloittaa neuvottelut kriisitilanteiden asetuksesta. Se koskee tilanteita, joissa EU-jäsenmaahan saapuu yllättäen paljon kolmansien maiden kansalaisia.

Komission harkinnan pohjalta tällaisessa tilanteessa voitaisiin tehdä pakollisia sisäisiä siirtoja tai poikkeuksia seulonta- ja turvapaikkamenettelyihin, mikä on heikentämässä entisestään jäsenvaltioiden päätäntävaltaa.

Kyse ei ole vielä valmiista lainsäädännöstä. Seuraavaksi menettelyt lakien lopullisesta muodosta voivat alkaa, kun myös jäsenvaltioita edustava neuvosto on päättänyt omasta kannastaan.

Komissio jyräämässä jäsenvaltiot

Perussuomalaisia EU-parlamentin ECR-ryhmässä edustava Teuvo Hakkarainen on harmissaan. Hän äänesti sen puolesta, että parlamentti olisi vielä debatoinut lakikokonaisuuden sisällöstä ennen sen etenemistä.

– Jos kokonaisuus menee tuollaisenaan läpi, niin kansallisvaltioille ei jää paljoa sanansijaa, koska EU-alueelle tulijoita aletaan jakaa jäsenvaltioihin EU:n päätöksellä. Komissio siitä päättää. Periaatteessa esitys olisi vielä mahdollista torpata ministerineuvostossa, mutta eivät ne torppaa, Hakkarainen sanoo.

Laittomia siirtolaisia vyöryy Eurooppaan

Paine yhtenäistää EU:n maahanmuuttopolitiikkaa on kasvanut viime aikoina etenkin eteläisessä Euroopassa ja eritoten Italiassa.

Italian hallitus äskettäin julisti maahan kansallisen hätätilan, koska laittomien siirtolaisten määrä on kasvanut hallitsemattomaksi. Hätätila kestää kuusi kuukautta, ja sen aikana on tarkoitus parantaa turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelyitä sekä tehostaa vaille oleskelulupaa jääneiden palauttamista lähtömaihinsa.

Suomen Uutiset