Ruotsin Maahanmuuttoviraston säilöönottoyksikössä tarjottiin vuodenvaihteessa karkotusta odottaville huonolaatuista ravintoa. Tarkastuksessa ilmeni, että tarjottavien aterioiden päiväys oli vanhentunut. Nyt eräs säilöön otetuista on avannut suunsa.

– Ruoka on katastrofaalista ja huononee päivä päivältä, sanoo huumerikosten takia karkotettavaksi tuomittu mieshenkilö SVT:n uutisille.

– Joka viikko ateriat ovat yksipuolista sitä ja samaa, aina vaan perunaa. Ruoka ei ole ravitsevaa ja maistuu mitäänsanomattomalta. Valitin ruoasta henkilökunnalle ja eräs nainen sanoi minulle: ”Mene takaisin Iraniin, jos haluat hyvää ruokaa, mitä sinä enää täällä teet”.

”Syömäkelvotonta ja kaiken arvostelun alapuolella”

Myös säilöönoton henkilökunta Mölndalenissa on reagoinut laitoksessa tarjottavan ravinnon laatuun. Vuoden alusta on peräisin kolme ilmoitusta, jotka käsittelevät ruoan laatua. ”Tammikuun 3. tarjotun ruoan päiväys oli 28. joulukuuta. Ruokaa nauttinut säilöön otettu voi pahoin ja oksensi”, lukee eräässä raporteista.

Henkilökunnan mukaan eräässä toisessa tapauksessa ruoka oli ”syömäkelvotonta ja kaiken arvostelun alapuolella”. Ravinnon laatu on omiaan herättämän levottomuutta säilöön otetuissa, henkilöstö huomauttaa samassa yhteydessä.

Maahanmuuttovirasto vastaa SVT:lle sähköpostitse, ettei se voi ottaa kantaa yksittäistapauksiin. Kyseinen säilöönottoyksikkö on kuitenkin ottanut yhteyttä ruokapalveluiden tuottajaan ja asiaa seurataan.

Myös oikeusasiamies on puuttunut henkilökunnan käytökseen, kielitaitoon ja muihinkin epäkohtiin Möldalenin uudessa säilöönottoyksikössä.

SUOMEN UUTISET