Britanniasta karkotetun somalimiehen vaiheet kuvaavat sitä, miten vaikeaa ulkomaalaisen maasta poistaminen voi olla, vaikka hän olisi syyllistynyt vakavaan rikokseen. Ihmisoikeusjuristit tienaavat isot rahat loputtomassa valituskierteessä, mutta veronmaksajat maksavat laskun. Tällä kertaa karkotuksen onnistumiseksi vaadittiin hotellimajoitusta, turvatoimia ja terapiaa.

Somalimies A. saapui Britanniaan vuonna 2003 alaikäisenä turvapaikanhakijana. Hän oli tuolloin 14-vuotias. Hänelle myönnettiin turvapaikka. Daily Mail -lehti kertoo somalimies A:n tarinan uskomattomat vaiheet. Aiheesta on uutisoinut myös laatulehti The Times.

Vuonna 2008 somalimies A. tuomittiin vankeuteen joukkoraiskauksesta. Hän oli kolmen muun miehen kanssa houkutellut 16-vuotiaan tytön asuntoon, jossa he olivat joukkoraiskanneet tytön. Tuomion langettaneen tuomarin mielestä raiskaajat eivät osoittaneet mitään kunnioitusta uhrinsa ihmisarvoa kohtaan.

Vuonna 2015 tuolloin sisäministerinä toiminut Theresa May poisti somalimiehen pakolaisstatuksen ja määräsi hänet karkotettavaksi. Käytännössä karkotus kuitenkin viivästyi pitkän valituskierteen takia.

Suvaitsevaiset lomanviettäjät estivät karkotuslennon

Kun A. vihdoin vuonna 2018 saatiin koneeseen karkotuslentoa varten, samalla lennolla olleet suvaitsevaiset lomanviettäjät estivät koneen lähdön Heathrown lentokentältä. Somalimies jouduttiin poistamaan koneesta. Hän sai jäädä Britanniaan ja valituskierre jatkui.

Vuonna 2020 A. oli jälleen joutumassa karkotuslennolle. Hän oli kuitenkin kekseliäänä miehenä etukäteen tilannut kavereiltaan videon, jossa nämä esiintyivät Isis-terroristeina ja uhkasivat tappaa A:n, jos tämä palaa Somaliaan. Useilla somalialaisilla nettisivuilla julkaistu video keskeytti karkotuksen sillä erää.

Karkotettavan ihmisoikeudet turvattava

Viime vuonna brittituomioistuin tuli siihen tulokseen, että Isis-video on tilaustyö ja A. voidaan karkottaa siitä huolimatta. Tänä vuonna karkotus saatiin viimein toteutettua. Joukkoraiskauksesta on nyt kulunut 15 vuotta ja ensimmäisestä karkotuspäätöksestä yli kahdeksan vuotta.

Ehtona karkotukselle sisäministeriö joutui tuomioistuimen vaatimuksesta turvaamaan A:n ihmisoikeudet tarjoamalla hänelle kolmen ja puolen kuukauden ilmaisen hotellimajoituksen täysihoidolla Mogadishussa. A:n turvallisuuden takaamiseksi matka Mogadishun lentokentältä hotelliin tehtiin panssaroidulla autolla. Ilmaisen majoituksen lisäksi A. sai kuukauden ilmaiset psyykelääkkeet ja terapiaa.

Turvatoimena tuomioistuin määräsi myös, että lehdet eivät saa uutisoida A:n karkotuksesta kuin vasta 15 viikkoa jälkikäteen. Somalimies A:ta edustaneet asianajajat vaativat anonymiteettia, koska pelkäsivät joutuvansa maalituksen kohteeksi. Daily Mailin juristi sai kuitenkin tämän vaatimuksen kaadettua.

Yhteensä jopa miljoonan punnan kulut

Daily Mail -lehti laskeskelee, että A:n karkottaminen on tullut maksamaan jopa miljoona puntaa erilaisina kuluina. Häntä on yritetty karkottaa kuuden eri sisäministerin kaudella. Hänen juttunsa on ollut ainakin 24 kertaa oikeuden edessä tai valituskäsittelyissä.

Pelkästään hänelle annettu ilmainen oikeusapu on tullut maksamaan veronmaksajille 85 000 puntaa. Osa kuluista liittyy siihen, että somalimies nosti poliiseja vastaan kanteen siitä, että poliisit ovat rikkoneet hänen ihmisoikeuksiaan. Hän sai kannetta varten tietenkin ilmaisen asianajajan.

Maastapoistamisen onnistumisen takaamiseksi karkotus Somaliaan hoidettiin lopulta tilauslennolla. Pelkkä lento maksoi noin 200 000 puntaa.

Tammikuun 2019 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana Britannian sisäministeriö on poistanut maasta 14 700 ulkomaalaista rikoksentekijää. Sisäministeriön edustajan mukaan maasta poistamiseen liittyy välillä suuria haasteita. Välillä tarvitaan taloudellisia tukipaketteja, jotta karkotus onnistuisi.

SUOMEN UUTISET