

Laittomasti maahan tulevia riittää esimerkiksi Lesboksen saarella Kreikassa. / LEHTIKUVA
Taakanjaosta tulossa totta: EU äänestää jäsenmaiden pakosta vastaanottaa turvapaikanhakijoita
EU on viimein valmis käymään lopulliset keskustelut unionin maahanmuuttopolitiikan yhtenäistämisestä. Sopimusta on yritetty vääntää vuosikaudet ja nyt siirtolaisvirtojen jälleen kasvaessa paineet sopimukseen pääsemiseksi ovat kasvussa. Etenkin eteläisessä Euroopassa ja eritoten Italiassa.
EU-parlamentti antoi maaliskuun lopussa ehdotuksensa unionin maahanmuuttosopimukseksi. Sopimusehdotuksen mukaan unioni lisää ulkorajojen valvontaa ja tehostaa maahantulijoiden taustaselvityksiä. Näin ”talouspakolaiset” pyritään karsimaan pois potentiaalisten turvapaikanhakijoiden joukosta.
– Ehdotuksessa EU-byrokraateille annetaan valta jakaa maahanmuuttokiintiöt ja valmistella toimet, joilla se voi tulevaisuudessa sanella maahanmuuttopolitiikan ehdot riippumatta siitä, miten ruotsalaiset äänestävät valtiopäivävaaleissa, sanoo ruotsidemokraattien ECR-ryhmän parlamentaarikko Charlie Weimers.
Hän pitää ehdotusta ”täysin hulluna” ja aikoo äänestää sitä vastaan maanantaina hankkeen pysäyttämiseksi tai hidastamiseksi.
Pakolaisten pakkosijoitus tulossa
Sopimus ei tiettävästi enää sisällä suoraa pakollista taakanjakoa, vaan siitä ollaan hitusen peruuttamassa. EU on perustamassa ”solidaarisuuspoolia”, jonka tarkoitus on päästä sopuun pakolaisten sijoittamisesta vapaaehtoisesti. Toki ehdotuksessa on maininta myös “kapasiteettiin” liittyvistä mahdollisista “lisäponnisteluista”.
Ensimmäisessä vaiheessa jäsenvaltiot sitoutuvat henkilöresurssein, materiaaliavulla tai muin tarpeellisin toimin keventämään ensisijaisten pakolaisten vastaanottajamaiden taakkaa.
Jos turvapaikanhakijoiden siirrosta muihin jäsenmaihin ei päästä sopuun, EU jakaa kullekin jäsenmaalle pakolaiskiintiöt.
Alennusta kiintiöstä voi hakea, jos jäsenmaa on vastaanottanut riittävän rutkasti pakolaisia viimeisen 10 vuoden aikana.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- solidaarisuuspooli pakollinen taakanjako talouspakolaiset Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä Charlie Weimers Keskisen Välimeren reitti harmonisointi EU:n ulkorajat EU-parlamentti kiintiöpakolaiset pakolaiskiintiöt Euroopan unioni ECR Turvapaikanhakijat pakolaiset Italia EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra ja Rantanen äimistyneinä: Olipa kriisi mikä tahansa, hallitus haalii lisää turvapaikanhakijoita Suomeen

Italiaan kansallinen hätätila laittoman maahanmuuton patoamiseksi – Euroopan unionia kaivataan taas taakanjakoon

Tavio: Komission turvapaikkapolitiikka hakoteillä – ”Pakkotaakanjako uhkaa nousta taas esiin”

Hallitus ottaa miljardeja uutta velkaa, kohdistaa varoja vääriin kohteisiin – perussuomalaiset hakisi säästöjä maahanmuutosta: ”Eurooppa ei kykene ratkaisemaan Afrikan ja Lähi-idän ongelmia”

Purralta toimenpidelista siirtolaisvyöryn ehkäisemiseksi: Rajat tukittava laittomilta tulijoilta ja kotouttamiseen varatut rahat käytettävä ulkorajavartiointiin

Lähes kaksi kolmasosaa ranskalaisista haluaa pysäyttää Euroopan ulkopuolelta tulevan maahanmuuton

Sudan on Venäjän liittolainen ja maan sisällissota voi johtaa pakolaisaaltoon kohti Eurooppaa

Maahanmuuttajien taakanjako etenee EU:ssa – Hakkarainen: ”Kansallisvaltioille ei jää paljoa sanansijaa”

Ruotsin hallitus saattaa jopa kaatua riitaan maahanmuutosta – ruotsidemokraatit ja moderaatit eri linjoilla EU:n päätösvallasta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää