EU:n sisäministerit olivat perjantaina koolla etsimässä ratkaisua kriisiksi yltyneisiin laittoman maahanmuuton ongelmiin. Päällimmäisenä oli Afrikasta Välimeren ylitse saapuvan ja alati kasvavan väkijoukon aiheuttama eripura Italian ja Ranskan välillä. Viisasten kiveä ei löytynyt tälläkään kertaa.

EU:n maahanmuutto- ja sisäministerit kokoontuivat perjantaina hätäkokoukseen käsittelemään jäsenmaita voimakkaasti jakavaa kysymystä laittomasta maahanmuutosta Välimeren yli Eurooppaan.

Kysymys on siitä, kuka kantaa vastuun hyvinvoivan EU:n alueelle pyrkivistä, köyhyyttä pakenevista ihmisistä. Riita on pitkään jäytänyt jäsenvaltioiden suhteita.

Konkreettista tulosta laittoman maahanmuuton ongelmiin ei saatu aikaan tälläkään kertaa, raportoi Reuters. Ministerit suhtautuvat kuitenkin myönteisesti Euroopan komission ehdottamaan 20-kohtaiseen toimintasuunnitelmaan Välimeren keskiosan kiihtyvän muuttoliikkeen ratkaisemiseksi.

Enemmistö tulijoista ei tarvitse suojelua

– Ratkaisussa on huomioitava se, että huomattava enemmistö nyt keskeisen Välimeren ylitse saapuvista ihmisistä ei ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson ohjeisti kokouksen osanottajia.

– Jäsenmaille jaettu toimintasuunnitelma on sinänsä hyvä, mutta se ei sisällä mitään uutta. Joten se ei ratkaise ongelmaa, kommentoi asiaa tunteva diplomaatti AFP:n mukaan jo alkuviikosta.

Perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Mikael Lith muistutti Twitterissä Pohjolan hallitusten erilaisesta suhtautumisesta ongelmaan ja sen ratkaisuun:

Ruotsi ei aio osallistua laittomien maahanmuuttajien taakanjakoon EU:ssa. Suomi on Marinin sosialistihallituksen toimesta päinvastoin ollut innokas ottamaan vastaan Etelä-Eurooppaan saapuneita laittomia maahantulijoita.

Kiista kärjistyi Italian ja Ranskan välillä

Ranskalaisen ihmisoikeusjärjestön operoima Ocean Viking purjehti loka-marraskuussa viikkoja pitkin Italian rannikkoa. Aluksella oli mukanaan 234 Välimereltä pelastettua ihmistä.

Giorgia Melonin hallitus ei päästänyt laivaa satamaan Italiassa. Lopulta se pääsi rantautumaan Toulouseen Ranskassa.

Pohjois-Afrikasta on EU:n alueelle saapunut 90 000 laitonta maahanmuuttajaa tai pakolaista tänä vuonna – juuri Välimeren keskistä reittiä joko Italiaan tai Maltalle. Luku on 50 prosenttia suurempi kuin vuonna 2021.

SUOMEN UUTISET