Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee parhaillaan esitystä, jolla hallitus haluaa avata kiireettömät terveyspalvelut laittomasti maassa oleskeleville. Jo lausuntokierroksella esiin nousi useita ongelmia, joihin hallitus ei ole ehdottanut ratkaisuja. Perussuomalaiset vaatikin kyselytunnilla, että terveyspalvelut jopa laittomasti maassa oleville avaava esitys hylätään.

Esityksen perusteluihin on kirjoitettu, ettei tarkoitus ole avata terveyspalveluja niille, jotka tulevat Suomeen nimenomaisesti saadakseen ilmaisia terveyspalveluita suomalaisen veronmaksajan kustannuksella. Kuitenkaan minkäänlaisia rajoituksia ei ole laadittu.

– Esitys ei sisällä edelleenkään minkäänlaista keinoa, jolla terveysturistit voitaisiin tunnistaa ja rajata palveluiden ulkopuolelle. Samoin välttämättömän hoidon käsite jää epäselväksi, perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso huomautti.

– Oletteko te valmis perumaan tämän kelvottoman esityksen? Juuso kysyi.

Suuret kaupungit huonona esimerkkinä

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei vastannut kysymykseen vaan totesi, että suurissa kaupungeissa on jo syntynyt palveluita niin sanotuille paperittomille eli laittomasti maassa oleville. Tätä ei toki kukaan kieltänytkään.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallitusedustajille asia ei tunnu olevan ristiriidaton. Tänään hallitus piti oman neuvottelunsa asiasta kesken varsinaisen kokouksen ja poisti oppositioedustajat kokouksesta neuvottelun ajaksi, kun perussuomalaiset esittivät hallituksen esityksen pöytäämistä.

Perussuomalaiset näkevät esityksessä suomalaisen terveydenhuollon kantokykyyn kohdistuvan uhan.

– Jos Suomi alkaa sinisilmäisesti tarjota kiireettömiä terveyspalveluita kaikille eikä maksua peritä varattomilta vaikuttavilta henkilöiltä, Suomesta tulee koko maailman terveyskeskus, Juuso huomautti.

Keskustan lupaukset muuttuvat

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ihmetteli ministereiden vähättelyä esityksen kustannuksista.

– Tämä muodostaa vetovoimatekijän, ja kustannukset tulevat olemaan tulevaisuudessa useita miljoonia, Tavio huomautti.

Tavio heitti piikin myös keskustalle, joka aiemmin oli luvannut, että laittomasti maassa oleville tulisi seurantaa varten jalkapannat.

– Keskusta lupasi laittomasti maassa oleville jalkapannan, ja nyt tulikin ilmainen terveydenhuolto, Tavio veisteli.

Suomen Uutiset