Pääministeri Sanna Marinin johtaman hallituksen toiminta-aika on käymässä vähiin, samaan aikaan kun hallituksen toimintakyky heikkenee sisäisten riitelyjen vuoksi. Riitojen taustalla on erityisesti keskusta, joka pyrkii paikkaamaan omaa heikentynyttä kannatustaan jarruttamalla lakihankkeita. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmettelee, miksi keskusta havahtuu vasta hallituskauden loppumetreillä hakemaan kompromissia saamelaiskäräjälakiin.

Hallituksen sisällä on juuri nyt kiistaa erityisesti saamelaiskäräjälaista, jossa määritellään kuka saa asettua ehdolle ja äänestää saamelaiskäräjien vaaleissa. Esitykseen tyytymätön keskusta on torpannut lakihanketta ja estänyt lain viemisen eduskuntaan.

”Keskustalainen juksaus”

Ylen A-studiossa eilen kepulainen maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen esitti parlamentaarisen työryhmän perustamista ensi vuoden maaliskuun loppuun asti. Kurvisen mallissa ryhmä runnoisi kasaan yhteisymmärryksen saamelaiskäräjälaista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei innostunut Kurvisen mallista, jota Purra kutsui ”keskustalaiseksi juksaukseksi.”

– Asia ei etene mihinkään sillä, että kasataan uusi pullakahviseurue selvittämään asioita. Huolehtikaa te parempi kompromissiesitys ja neuvotelkaa siitä, Purra kehotti Kurviselle.

Miksi havahdutaan vasta nyt?

Purra asetti saamelaiskäräjälain laajempaan kontekstiin, ja huomautti, että taustalla on muita ongelmia.

– Kyse ei ole edes saamelaiskäräjälaista, vaan siitä, että hallitus riitelee, kaikilla hallituspuolueilla on omat tavoitteensa, ja saamelaisista on tullut tilanteeseen keppihevonen.

Purra ihmettelee, miksi keskusta havahtuu vasta hallituskauden loppumetreillä hakemaan kompromissia saamelaiskäräjälakiin.

– Minä olen ollut tietoinen jo useamman vuoden siitä, millainen esitys on tulossa. Samoin on ollut tiedossa, että se ei huomioi kaikkia saamelaisryhmiä kuten pitäisi. Eivätkö nämä asiat ole olleet tiedossa keskustalle? Voidaankin kysyä, miksi keskusta ei ole riitauttanut asiaa jo aiemmin, vaikka lausuntopalautteen perusteella. Monet eduskunnassa käyneet lappalaisryhmät ovat kertoneet lain ongelmista, Purra sanoi.

SUOMEN UUTISET