

LEHTIKUVA
Vihervasemmisto jyrättiin oppositioon työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa – ”Hallituksen ajama saamelaiskäräjien vaaliluettelon puhdistaminen on enemmistön diktatuuria vähemmistöjä kohtaan”
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta käsitteli torstaina saamelaiskäräjälakia. Perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta saivat korjattua lausuntoa valiokunnassa tasa-arvoisempaan suuntaan. Perussuomalaiset työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsenet katsovat, että hallituksen ajama saamelaiskäräjien vaaliluettelon puhdistaminen sortaa osaa saamelaisista.
Valiokunnan kuulemat asiantuntijat nostivat esiin hallituksen esityksen ongelmat. Jos lakia muutettaisiin hallituksen esittämällä tavalla, saamelaiskäräjien äänestysluettelo muodostettaisiin uudestaan ja sadat nykyisin äänioikeutetut saamelaiset menettäisivät äänioikeutensa.
– Jopa viime vaaleissa eniten ääniä saanut saamelaiskäräjien jäsen olisi vaarassa jäädä vaaliluettelon ulkopuolelle. Hallituksen ajama saamelaiskäräjien vaaliluettelon puhdistaminen ei ole oikeus eikä kohtuus, vaan enemmistön diktatuuria vähemmistöjä kohtaan, kansanedustajat Rami Lehto, Riikka Slunga-Poutsalo ja Jukka Mäkynen painottavat.
Ei edistä saamelaisten oikeuksia
Äänioikeuden perustaminen pelkkään kielikriteeriin johtaisi mielivaltaan. Asiantuntijakuulemisissa selvisi, että vuoden 1962 haastattelututkimuksen kielimerkintä, johon osa saamelaisista haluaisi äänioikeuden perustaa, on tietolähteenä epäluotettava.
– Kyseisessä tutkimuksessa joukko opiskelijoita kiersi talosta taloon kysymässä, puhuivatko asukkaat saamea. Tämä tehtiin aikaan, jolloin suomalaistamispyrkimykset olivat voimakkaammillaan, ja moni vastasikin mieluummin olevansa suomenkielinen.
– Jos äänioikeus perustettaisiin tällaiseen tutkimukseen, vietäisiin äänioikeus nimenomaan niiltä saamelaisilta, joiden kulttuuria ja kieltä heikennettiin merkittävästi jo aikaisemmin. Tällainen toiminta ei ainakaan edistä tasa-arvoa tai saamelaisten oikeuksia, Lehto, Slunga-Poutsalo ja Mäkynen moittivat.
Ei kuulu itsemääräämisoikeuteen
Perussuomalaiset katsoo, ettei oikeus sortaa vähemmistöjä kuulu itsemääräämisoikeuteen. Saamelaisilla alkuperäiskansana on perustuslaissakin taattu oikeus ylläpitää kieltään ja kulttuuriaan. Perustuslaista seuraa myös vaatimus yhdenvertaisuudesta lain edessä.
– Olisi kohtuutonta säätää laki, jolla osa saamelaisista voisi päättää sulkea heille epämieluisilta henkilöiltä vaikutusmahdollisuudet kieltään ja kulttuuriaan koskevasta itsehallinnosta. Nykyisen lain merkittävin ongelma on ollut, ettei lakia ole noudatettu.
– Saamelaiskäräjien enemmistö on halunnut rajata vaaliluetteloiden ulkopuolelle sellaisia henkilöitä, jotka lain mukaan täyttävät saamelaisen määritelmän, ja tästä syystä osallistumisoikeus vaaleihin on täytynyt taistella korkeimman hallinto-oikeuden kautta.
– Tämän ongelman ratkaisu kuitenkaan ei voi olla se, että hallitus muuttaa lain jo aiemmin lakia rikkoneen enemmistön tahdon mukaisesti ja samalla vielä heikentää muutoksenhakumahdollisuuksia vaaliluetteloita koskien, Lehto, Slunga-Poutsalo ja Mäkynen linjaavat.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- saamelaiskäräjät työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sorto mielivalta äänioikeus vähemmistöt Saamelaiset Yhdenvertaisuus Tasa-arvo Jukka Mäkynen Rami Lehto Itsemääräämisoikeus Riikka Slunga-Poutsalo
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tulevaisuuden Suomesta luennoiva Arto Luukkanen kysyy suoraan: ”Saako yliopistossa käyttää järkeä vai onko tanssittava woke-ideologian tahdissa?”

Kepun Kurvinen ehdottaa parlamentaarista työryhmää saamelaiskäräjälain valmisteluun – Purra ihmettelee viivyttelyä: ”Asia ei etene sillä, että kasataan uusi pullakahviseurue”

Hallitus keskittyy ideologiseen puuhasteluun ja keskinäiseen riitelyyn – Meri: Hallituksen toimintakyky ja asioiden priorisointikyky ovat täysin hukassa

Hallituksen rivit repeilevät riidellessä: Kepu sooloilee, Marin livahti maailmalle, Ohisalo jätti tänään väliin EK:n puheenjohtajatentin – ”Hallituksen peli on menetetty”

Perustuslakivaliokunnan perussuomalaiset perehtyivät Raja-Joosepin tilanteeseen – rajalaki tulee valiokunnan käsiteltäväksi huhtikuussat
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää