Viime viikkoina on uutisoitu laajasti hallituspuolueiden tulehtuneista väleistä ja siitä, miten jo aikaisemmin hallituksen keskenään sopimia lakialoitteita on yllättäen alettu jarruttamaan. Viimeisimpänä riidan kohteena on ollut saamelaiskäräjälaki, jonka eteneminen vaikuttaa epävarmalta. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajan Leena Meren mielestä vaikuttaakin siltä, että hallituksen toimintakyky ja asioiden priorisointikyky ovat täysin hukassa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meren mielestä eduskunnassa käsitellään järkyttävän paljon hallituksen ideologisia lakeja, kuten esimerkiksi esityksiä translaiksi ja laittomasti maassa olevien terveyspalveluiden parantamiseksi.

– Aikaa on käytetty liikaa toissijaisiin asioihin eikä suomalaisten arjen ongelmia ole otettu riittävän vakavasti: koteihin tupsahtelee tuhansien eurojen sähkölaskuja, ruokakorin hinta on ylittänyt monen perheen kipurajan ja kallis bensa hankaloittaa ihmisten arkea. Tarvitsemme toimintakykyisen hallituksen, jonka yksi tärkeimmistä tavoitteista tulee olla tavallisten suomalaisten arjen sujuvuuden turvaaminen, Meri toteaa.

Aika kuluu keskinäiseen nokitteluun

Esimerkiksi sähkö on poskettoman kallista ja keskenään riitelevän hallituksen tukitoimet ovat jääneet vähäisiksi. Meri ihmettelee, onko esimerkiksi päästökaupan keskeyttämistä tai sähkömarkkinoiden rakenteen muuttamista suunniteltu, sillä tällä hetkellähän monet sähköyhtiöt tekevät korkeilla hinnoilla valtavia voittoja, kun hinta määräytyy kalleimman tuotantomuodon mukaan.

– Ei ole hallituksesta paljon uusia ideoita kuulunut tai perussuomalaisten ehdottamia keinoja hyödynnetty, kun aika kuluu keskinäiseen nokitteluun.

Kaikki isot kysymykset ratkomatta

Oppositio tulee tekemään uuden välikysymyksen. Tällä kertaa aiheena on maatalouden kriisi ja huoltovarmuuden heikko tila. Suomalaiset ruuantuottajat ovat pulassa, kun aidosti vaikuttavat tukitoimet loistavat poissaolollaan.

– Maatalouden kriisi uhkaa jo suomalaista ruuantuotantoa. Jälleen joudumme välikysymyksellä selvittämään, aikooko hallitus tehdä yhtään mitään sen varmistamiseksi, että tiloilla päästään vielä tulevanakin keväänä kylvämään, Meri sanoo.

– Hallitus ei ole saanut aikaiseksi maatalouden pelastuspakettia, vaikka tilat painivat käsistä karanneiden kustannusten kanssa. Energia, polttoaineet, rehut, lannoitteet ja siemenet, niiden kaikkien hinnat ovat nousseet. Suomalaisen ruuantuotannon tila on hälyttävä, sillä kustannukset siirtyvät myös kuluttajahintoihin eikä ihmisillä ole pian varaa kotimaiseen ruokaan. Jos sitä on edes tarjolla, Meri varoittaa.

Suomen Uutiset