Eduskunta äänesti perjantaina toimeentulotukea koskevasta hallituksen esityksestä. Perussuomalaisten kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen esittivät esitykseen tarkennusta siitä, ketkä ovat oikeutettuja toimeentulotukeen. Kokoomus lähti mukaan perussuomalaisten vastalauseeseen vielä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, mutta saliäänestyksessä kokoomuksen tuki loisti jo poissaolollaan.

– Esitimme lakiin tarkennusta siitä, että toimeentulotukea voidaan myöntää vain laillisesti Suomessa oleskelevalle hakijalle, kertovat sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen.

Perussuomalaiset eivät halua, että Suomeen syntyy rinnakkaisyhteiskunta, jossa henkilö voi asua Suomessa laittomasti vuosikausia ja käyttää yhteiskunnan verorahoitteisia palveluita, vaikka hänelle ei ole katsottu edellytyksiä oleskelulupaan tai hänet on jopa määrätty karkotettavaksi.

– Useimmissa muissa maissa yhteiskunnan palveluita ei tarjota laittomasti maassa oleskeleville, mutta vihervasemmisto haluaa ideologisista syistä tehdä laittomasti maassa oleskelemisesta mahdollisimman helppoa, perussuomalaiset moittivat.

Toimii vetovoimatekijänä

Kyseessä ei ole ainoastaan kustannuskysymys, vaan myös turvallisuuskysymys.

– Toimeentulotuen ja yleisemminkin useimpia muita EU-maita laajempien yhteiskunnan palveluiden tarjoaminen laittomasti maassa oleskeleville toimii vetovoimatekijänä. Kun rahanjako toimii ja terveyspalvelut tarjotaan oleskelulupaan katsomatta, kuka tahansa karkotettavaksi määrätty voi jäädä oleskelemaan Suomeen jopa vuosikausien ajaksi.

– Hallitus pyrkii kaikin mahdollisin keinoin vesittämään ulkomaalaislainsäädännön ja oleskeluluvan merkityksen. Näin mahdollistetaan rinnakkaisyhteiskuntien syntyminen, Juvonen, Juuso ja Reijonen painottavat.

Kokoomuksen kahdet rattaat

Huomionarvoista on myös kokoomuksen toiminta asian käsittelyssä.

– Valiokunnassa kokoomuksen edustajat lähtivät mukaan vastalauseeseemme. Perjantain saliäänestyksessä kuitenkin kokoomuksen ryhmä jakautui: vain neljä kannatti vastalausetta ja yksi äänesti tyhjää, muut joko kannattivat hallituksen esitystä tai olivat poissa tästä äänestyksestä, perussuomalaiset ihmettelevät.

Suomen Uutiset