

Pääkirjoitus: Keskustan kannatus romahti, koska se itse halusi niin
Keskustan kannatus on romahtanut. Tämä ei ole sattumaa – keskusta päätti itse, että näin tapahtuu. Päätoimittaja Matias Turkkila kirjoittaa poliittisten valintojen seurauksista.
Keskusta putosi kannatusmittauksessa kymmenen prosentin tuntumaan. Aikamoinen syöksylasku putiikille, joka vuoden 2015 tienoilla kieppui 23 prosentissa. Keskustapomo Annika Saarikko kommentoi: ”Harmittaa niin että savu nousee korvista.” Huonosti menee.
Vai meneekö? Jokaisella syyllä on seurauksensa ja jokaisella seurauksella on syynsä. Kurkataanpa näytelmän verhojen taakse.
Muistellaan edellistä hallituskautta 2015-2019. Koko kauden poliittinen päämittelö kehkeytyi siitä, toteutuuko kepun ja kokoomuksen välinen valtava lehmänkauppa. Kepu halusi lisää aluehallintoa, kokoomus perusterveydenhuollon avaamisen yksityisten terveysjättien temmellyskentäksi.
Homma jäi tuolloin yritykseksi. Sipilän hallituksen lehmänkaupan suuruus ja uudistuksen aikataulu olivat eri paria – siksipä Juha Sipilän (kesk.) hallitus lopulta kaatui. Seuraavissa eduskuntavaaleissa kepu kärsi rökäletappion. Se menetti 7,3 prosenttiyksikköä kannatusta ja 18 kansanedustajaa. Mikä tahansa tavallinen puolue olisi kömpinyt oppositioon nuolemaan haavojaan. Mutta kepu päätti toisin. Suuri peli, korkeat panokset.
Kepu marssi Antti Rinteen (sdp.) hallitukseen täysin tietoisena siitä, miten rumaa jälkeä uusi nelivuotiskausi sille tekisi. Mutta se halusi silti, hinnasta riippumatta, aluehallintonsa. Se sai haluamansa, ja puolue hyötyi suunnattomasti. Mutta keskustan kannattajien maksettavaksi laitettu hinta on äärimmäisen kova.
Moni ajattelee puolueen edun tarkoittavan samaa kuin puolueen kannattajien etu. Ne eivät ole sama asia. Usein ne ovat päinvastainen asia.
Tuhannen ja yhden yön sadussa Aladdin saa pyytää pullon hengeltä kolme toivomusta. Suomessa hallituskumppaneilta saa pyytää suunnilleen saman verran toivomuksia. Jos puolue latoo tiskiin ison toivomuksen, se menettää mahdollisuutensa pyytää jotain muuta, ja samalla se joutuu suostumaan hallituskummapeiden kaikkein hulluimpiinkin pyyntöihin. Kepu sai aluehallintonsa, mutta se joutuu voimattomana nyt katsomaan sormien läpi, kun vihreät hakkaavat mäsäksi elämisen ja yrittämisen edellytykset taajamien ulkopuolella, vasemmisto sekoittaa äidit ja isät keskenään ja SDP paiskoo valtavan määrän rahaa taivaan tuuliin.
+++
Hallituskaudet eivät ole pelleilyä. Se, ken pääsee kääntelemään valtiokoneiston rattaita, voi tehdä omat taustayhteisönsä ja verkostonsa kirvelevän rikkaiksi. Muiden kustannuksella.
Keskusta sai rahasäkkinsä. Mitenkäs on kokoomuksen laita? Se porskuttaa tällä hetkellä kannatusmittauksissa ykköspaikalla, ja on mahdollinen hallituksenmuodostaja. Jos näin käy, se tulee ehdottamaan hallituskumppanilleen uutta lehmänkauppaa. Ja me tiedämme jo, mitä sen käsi hamuaa. Se kurottaa kohti kaikkein paksuinta kultasuonta – nopeasti ikääntyvän Suomen terveydenhuollon avaamista yksityisille toimijoille. Ulottuvilla on toinenkin emäsuoni – kokoomus haluaa hyväksikäyttää kahdeksan puolueen aiemmin muodostamaa ilmastokartellia.
Lopputulos olisi karu. Kokoomuksen Suomi on kahden kerroksen Suomi. Sitä asuttaisi joukko vauraita ihmisiä sekä heidän palvelijoitaan. Harvoille on tarjolla parasta, mitä rahalla voi saada. Yksityiset päiväkodit ja koulut, erilliset maahanmuuttajavapaat asuinalueet, turvallisuutta, vaurautta ja loputon määrä työläisiä, jotka suostuvat mihin työehtoihin tahansa.
Kokoomuksen unelmamaa on pitkälti sama, minkä RKP on vuosikymmenten aikana itselleen jo toteuttanut. Ruotsin kieli toimii näkymättömänä passina, jonka haltijat päätyvät pienestä pitäen parempiin päiväkoteihin ja kouluihin. Kieli takaa helpotetun pääsyn korkeakouluihin, hyvät sosiaalipalvelut ja ohituskaistan parempiin työpaikkoihin. Kyseenalaista tämä kuvio, ja saat etuusjärjestelmän vartijat välittömästi kimppuusi.
+++
Suomen keskeiset porvaripuolueet ovat perinteisesti väittäneet kannattavansa vapaata markkinataloutta. Tosiasiassa ne ovat vuosikymmenten ajan rakentaneet kaverikapitalismin verkkoa. Se ilmenee ennen puolueita lähellä olevien korporaatioiden bisnesten suojelemisena kilpailulta. Suomessa on paljon kilpailua rajoittavaa sääntelyä, jota on perusteltu suomalaisille yhteiskunnan haluna suojella kansalaisia. Mutta perustelut ovat teennäisiä. Kaverikapitalismin myötä kansa on jaettu kahtia, kaverikapitalismista hyötyjiin ja sen maksumiehiin.
Porvariblokkia kirittää eteenpäin raha-ahneus, punavihreää laitaa puolestaan överiksi vedetty tunneahneus. Punavihreiden kannattajat reagoivat voimakkaasti empatiaan, ja tätä heidän oma johtonsa heille annostelee. Tunnetilaan kiihdytetty aatesoturi ei kyseenalaista, vaan tottelee. Vihreiden ilmeinen virhe oli laittaa tunneilmaisultaan lattea Maria Ohisalo joukkojen kärkeen. Huti. Jos räyhäpetteri Ville Niinistö joskus palaa kehiin, alkaa vihreiden kannatuskin nousta.
Kuljemme kohti uusfeodaalisuuden aikaa. Etuoikeutettujen ruhtinaiden ja muiden käskijöiden aikaa, joka sulkee tavallisen kansan pois päätöksenteosta, jos mahdollista. Ei mitään uutta auringon alla.
Aika näyttää, onnistuuko poliittinen järjestelmämme uusiutumaan ja löytämään uuden tasapainon.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pääkirjoitus: Satunnaisia lokikirjamerkintöjä vasemmiston häröteatterista – päät poikki, rahat tänne, tunkekaa leikkaukset per*eeseenne
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.