Pääsiäisen aikana Afrikasta lähti tuhansia ihmisiä täyteen ahdetuilla veneillä ja laivanromuilla kohti Italiaa. Ihmissalakuljettajat tekivät taas kerran muhkean tilin. Kansanvaellus on jo nelinkertainen verrattuna vuoden takaiseen ja se tietää eripuraa sodan sekä talouskriisin kurittamassa Euroopan unionissa.

Italian rannikkovartiosto saattoi tiistaina Välimerellä kahta täyteen ahdettua pientä alusta, jotka olivat kuljettamassa laittomia siirtolaisia Libyasta ja Tunisiasta Italiaan. Merikelvottomilla laivanromuilla oli yhteensä 1 200 henkilöä eri syistä matkalla etsimään parempaa elämää Europasta.

Rannikkovartioston mukaan Italiaan kuuluvalle Lampedusan saarelle oli pääsiäisen aikana jo rantautunut 1 700 Eurooppaan pyrkivää. Lampedusa on lähinnä Afrikkaa sijaitseva Italian kolkka Välimerellä, Tunisian ja myös Libyan tuntumassa.

Saarelle saapuneista huomattava osa on Norsunluurannikolta, Guineasta, Bangladeshista, Tunisiasta tai Pakistanista.

Roistojen tilipäivä vai ulkovaltojen vaikuttamista?

Italian sisäministeriön mukaan maahan on tämän vuoden aikana saapunut laittomasti keskisen Välimeren reittiä 28 000 henkilöä. Luku on lähes nelinkertainen verrattuna samaan ajanjaksoon vuosi sitten. Turvallisuusviranomaiset arvioivat, että pelkästään Libyassa odottaa 680 000 ihmistä mahdollisuutta päästä Italiaan ja Eurooppaan.

Pääministeri Giorgia Melonin Italian Veljet -puolue voitti parlamenttivaalit viime syksynä ja lupasi hillitä laitonta maahanmuuttoa. Hallituskoalition yhteisen näkemyksen mukaan Välimeren ylitse tapahtuvaa maahantuloa pitäisikin käsitellä lainvalvontakysymyksenä eikä humanitaarisena kriisinä.

Kokonaan oma kysymyksensä on pitkään keskusteltu sopimus taakanjaosta EU:n sisällä. Yhteinen näkemys turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta unionin eri jäsenmaihin jäänee sitä varmemmin utopiaksi, mitä suuremman joukon ihmiskauppiaat ja mahdolliset poliittiset toimijat varustavat hengenvaaralliselle merimatkalle Afrikasta Italiaan.

SUOMEN UUTISET