Järjestäytynyt rikollisuus ulottaa lonkeronsa yhä kavalammin talousrikoksiin. Erityyppiset petokset ja huijaukset ovat jengirikollisille jo lähes yhtä tärkeä tulonlähde kuin kokaiini. Puhelinhuijausten uhreina ovat erityisesti ikäihmiset, jotka eivät ole sisäistäneet digitaalisen maailman kavaluutta.

Puhelinhuijarit antoivat SVT:n tutkivan Uppdrag granskning -ohjelman seurata työskentelyään Marbellassa. Sillä ehdolla, että rikollisia ei tunnistettaisi.

Tarkoituksena on saada uhri erilaisin verukkeiden tekemään tillisiirto tunnetun yrityksen nimissä väärennetylle feikkitilille. Sohvalla maaten konnat lähettävät tekaistun tekstiviestin toisensa jälkeen.

Kohteena ovat digimaailmassa helposti höynäytettäväksi otaksutut vanhemmat kansalaiset. Itse asiassa roistot myyvät pelkoa.

– Jos lähetät 100 tekstaria, niin ehkä kymmenen henkilöä soittaa takaisin. Näin he ovat jo ottaneet ensimmäisen askeleen, selventää huijari SVT:n ohjelmassa.

– Parhaimpina päivinä voi tienata 100 000 – 200 000 kruunua.

Petokset miljardibusiness

Viime vuonna poliisille ilmoitettiin 30 000 puhelinhuijausta. Kasvua edelliseen vuoteen oli 40 prosenttia. Huijausten rahallinen arvo oli 700 miljoonaa kruunua vuonna 2023. Kaikkiaan ruotsalaiset menettivät erityyppisissä petoksissa 5,8 miljardia kruunua vuonna 2022.

Petokset ovat rikollisjengeille jo lähes yhtä tärkeä tulonlähde kuin kokaiini. Voitot ovat siten osaltaan ruokkimassa väkivallan loppumattomalta vaikuttavaa kierrettä.

– Rikollisten petoksilla keräämät valtavat voitot kertovat siitä, kuinka suuri yhteiskunnallinen ongelma on kyseessä. Haluamme reportaasillamme tuoda julki rikollisten metodeja ja saada suuren yleisön näin varautumaan paremmin mahdollisiin petosyrityksiin, kertoo SVT:n tutkivan journalismin tuottaja Axel Björklund.

Kohteena “vain” vanhukset

Rikollisilta kysytään ohjelmassa myös mahdollisia tunnontuskia, kun he vievät vanhuksilta vaivalla säästetyt eläkerahat. Rikolliset sanovat, etteivät ajattele asiaa ja sanovat olevansa yhteydessä “vain” vanhuksiin.

Aurinkorannikolla ja Marbellassa viettää keskusrikospoliisin mukaan aikaansa lähes 1 000 ruotsalaisrikollista, jotka ovat mukana muun muassa huumekaupassa, rahanpesussa ja erityyppisissä petoksissa sekä huijauksissa.

SUOMEN UUTISET