Naamioituneet väkivaltarikolliset ovat hyökänneet viimeisten kuukausien aikana yhä useampaan hyvinvoivaan ruotsalaiskotiin ja panneet pistoolin asukkaan ohimolle. Media kertoo kansalaisten tulotiedot ja verkon avoimista rekistereistä voi varmistaa potentiaalisen uhrin kokonaisvarallisuuden sekä osoitteen. Avoimuuden aika lähenee loppuaan, kun kunnon kansalaisen ainoaksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi jää poistua maasta.

Erikoista Ruotsin avoimessa yhteiskunnassa kenen hyvänsä tärkeät ja henkilökohtaiset tiedot ovat toistaiseksi verkossa jokaisen halukkaan nähtävillä. Henkilön osoite sekä asunnon arvo ja tulotiedot ilmestyvät ruudulle tuossa tuokiossa.

Samoin henkilön ikä ja tieto siitä, asuuko hän yksin vai kenen kanssa. Myös kiinnostavat naapurit listataan. Sekä mahdolliset kansalaisen omistuksessa olevat kulkuneuvot.

Avoimuus muisto menneiltä ajoilta

Muuta tietoa muiden omaisuudesta ansaintamielessä kiinnostuneet henkilöt tai järjestäytynyt rikollisuus eivät itse asiassa kaipaakaan.

Ruotsin porvarihallitus nimesi viime lokakuussa selvityshenkilön, jonka tehtävänä on määrittää keinot henkilötietojen suojaamiseksi. Työn tulee olla valmis kuluvan vuoden loppuun mennessä.

– Täysin käsittämätöntä, että tämä tapahtuu vasta nyt. Ruotsin kaltaisessa rikollisuuden leimaamassa maassa kansalaisten yksityisasioiden avoimuus on kuin muisto menneiltä ajoilta, kirjoittaa juristi ja journalisti Paula Neuding Svenska Dagbladetin pääkirjoitussivulla.

Rikkaat pakenevat Ruotsista

Neudingilla on huolelleen vankat perusteet, sillä varakkaiden maastapako kansankodista on jo alkanut. Media on raportoinut yritysjohtajien ja bitcoinsijoittajien karistaneen kansankodin pölyt jaloistaan. Ja nimenomaan ryöstöjen herättämän pelon takia.

Varomaton ryöstön uhri on voinut pullistella kellollaan tai autollaan somessa. Hän saattanut herättää roistojen huomion median julkaisemista eniten ansainneiden listauksista. Ja uhrin osoitetiedot sekä asumismuoto – nehän löytyvät netistä parilla klikkauksella.

– Meillä ei ole tilastotietoa kotiryöstöistä. Mutta sen tiedämme, että Ruotsissa operoivat Euroopan julmimmat ja häikäilemättömimmät rikollisjengit. Ruotsissa ihmisten yksityisten tietojen avoimuus on sekin Euroopan huippua. Ja se koskee niin köyhiä kuin rikkaitakin, Neuding kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET