Ruotsi on ongelmissa sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kokonaisuus jää usein kuitenkin huomioimatta. Siksi maan sisällä toimivat kymmenien tuhansien ihmisten muodostamat rikollisverkostot ovat osaltaan eksistentiaalinen uhka. Ne voivat upottaa vielä koko valtakunnan.

Poliisin tilannekuvan mukaan Ruotsissa on 62 000 henkilöä, joilla on yhteyksiä rikollisverkostoihin. Heistä 14 000 on aktiivirikollisia. Rikollisissa piireissä liikkuu 5 400 alle 18-vuotiasta lasta tai nuorta.

Rikollisverkostoihin lasketaan henkilö, joka on epäiltynä rikoksesta aktiivirikollisen kanssa tai joka tulee esiin järjestäytynyttä rikollisuutta koskevassa tutkinnassa. Tällöin henkilö on vaikkapa antanut asuntonsa huumeiden säilytykseen, käsitellyt rikollista rahaa tai muuten omilla toimillaan auttanut rikollisverkostoa.

– Rikollisverkostot ovat laajalle levinneitä, joka vahvistaa käsitystä siitä, että kyseessä on erittäin vakava yhteiskunnallinen ongelma, toteaa tuore poliisiylijohtaja Petra Lundh poliisin tiedotteessa.

– Mutta meidän on uskottava siihen, että kehitys on käännettävissä ja työskentelemmekin sen eteen päättäväisesti yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

Toiveajattelun aika on ohi

Paulina Neuding muistuttaa Svenska Dagbladetin pääkirjoitussivulla, että rikollisverkostojen ydinhenkilöistä viidesosa on ulkomaiden kansalaisia. Neudingin mukaan hallituksen on pikimmiten tehtävä selväksi, miten ulkomaalaiset rikolliset saadaan poistumaan maasta.

Paluumuuttoon pitäisi kannustaa muutenkin, taloudellisin keinoin. Elämä rikollisjengien valtaamilla alueilla ei välttämättä ole sitä, mitä Ruotsista on tultu hakemaan. Joka muuta väittää, ”ei ymmärrä rikollisuuden aikaansaamaa kauhua ongelmalähiöissä”.

– Toiveajattelun aika on muutenkin ohi. Jokaista työllistettyä tuskin voi pitää hyvin kotoutuneena. Jengit toimivat myös yritysten kautta ja näitä löytyy viranomaistoiminnoista terveyskeskuksiin, Neuding kirjoittaa.

Neuding ottaa esimerkin terveyskeskuksesta, jossa joku vuotaa potilastietoja ja rikolliset käyttävät tietoja potilaiden kiristämiseen.

Titanicin kohtalo odottaa

Maailmantilanne on huolestuttava kaikkialla. Ruotsi erityisesti on muslimimaailman silmissä huonoissa kirjoissa ja siten ääri-islamistien jatkuvan terroriuhan alla. Turvallisuuspolitiikkaa pitäisikin tarkastella kokonaisuuden näkökulmasta, sisäinen ja ulkoinen uhka molemmat yhdessä huomioiden.

– On vaikeaa yliarvioida nykyisen tilanteen vakavuutta, jossa meitä samanaikaisesti muiden tekijöiden kanssa vetää upoksiin järjestäytynyt rikollisuus, Neuding painottaa ja ottaa esimerkin vuosisadan alusta.

– Jäävuori voi vielä upottaa Ruotsin.