Tilanahtaus ja paikkapula Ruotsin vankiloissa pahenee kaiken aikaa. Normaalitoimet eivät enää riitä, joten paikallinen rikosseuraamuslaitos on perustanut valtakunnallisen erikoisyksikön tilojen hankkimiseksi akuuttiin tarpeeseen. Vankipaikkojen määrä on tarkoitus kaksinkertaistaa 10 vuodessa mutta ongelma on räjähtämässä käsiin jo nyt.

Ruotsin rikosseuraamuslaitos (Kriminalvården) on vuosikaudet kärsinyt tilanahtaudesta ja etenkin viime vuodesta lähtien suorasta vankipaikkojen pulasta. Kasvava jengirikollisuus ja koventuneet rangaistukset ovat keskeiset syyt ongelmaan.

Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmer on kuvaillut tilannetta vankiloissa ”erittäin vaikeaksi”. Hänen mukaansa vankipaikkojen lisääminen ja uusien vankiloiden rakentaminen alkoi aivan liian myöhään.

Valtakunnallinen yksikkö tiloja etsimään

Viranomaisten ennusteiden mukaan tilanpuute on edelleen pahenemassa. Nyt ollaan jo tilanteessa, jossa lyhytaikaiseen säilytykseen tarkoitetut poliisivankiloiden tilatkin ovat vankikäytössä. Ongelma ei ratkea enää normaalitoimin, joten edessä ovat poikkeustoimet.

Rikosseuraamuslaitos perustaakin valtakunnallisen erikoisyksikön, jonka tehtävä on lyhyellä tähtäyksellä etsiä mahdollisia tiloja vankien sijoittamiseksi kärsimään rangaistustaan.

– Valtakunnallinen henkilöstö auttaa meitä keskittymään ongelmaan ja etsimään ratkaisuja tilanahtaudesta johtuviin ongelmiin. Linjaorganisaatio jatkaa entisin voimin ja resurssein paikkojen järjestämistä, toteaa johtaja Susanne Wedin rikosseuraamuslaitoksen tiedotteessa.

Viranomaisten suunnitelmien mukaan Ruotsin vankipaikkojen määrä kaksinkertaistetaan vuoteen 2033 mennessä.

SUOMEN UUTISET