Ruotsin Rikosseuraamuslaitos ottaa lusikan kauniiseen käteen Tidö-sopimuksen hengessä ja aloittaa ennennäkemättömän ponnistuksen vankipaikkojen määrän kasvattamiseksi. Vuonna 2033 Ruotsissa on tilat 27 000 vangille. Se on kolme kertaa enemmän kuin tänään.

Jengisotien ja yleistyvän väkivallan looginen seuraus yhteiskunnassa on vankimäärän kasvu. Rangaistusten koventaminen Tidö-sopimuksen mukaisesti edellyttää sekin lisätiloja tuomioiden täytäntöönpanolle. Ruotsin vankilat ovat ylikuormitettuja jo nyt eli asialle on pakko tehdä jotakin.

Vankeinhoidon menot kasvavat

Vankipaikkoja on tällä hetkellä 9 000. Rikosseuraamuslaitoksen 10-vuotissuunnitelman mukaan paikkojen määrä on 27 000 vuonna 2033. Työntekijöitä tarvitaan lisää 15 000 ja vankeinhoidon menot nousevat uudistuksen myötä 40 miljardiin kruunuun vuodessa.

– Uusia ratkaisuja tarvitaan ja laajennus antaa mahdollisuuden suunnitella nykyaikaisempia rangaistuslaitoksia. Kun rakennamme uutta, emme enää rakenna samalla tavalla kuin tähän asti on tehty, sanoo osastopäällikkö Susanne Wedin Rikosseuraamuslaitoksen tiedotteessa.

Vankilaan maan rajojen ulkopuolelle

Ratkaisuja tilantarpeeseen pohditaan laajalla vinkkelillä ja tällöin saattaa olla mahdollista hankkia vankipaikkoja myös ulkomailta. Kyse on myös kustannusten hallinnasta.

Rakennusten muuntokäyttö selvitetään ja esimerkiksi vanhojen sairaaloiden tai koulujen käyttö vankilana tutkitaan. Vankilalaivat voisivat nekin olla osaratkaisu. Vankien elektroninen vahtiminen ja seuranta antavat yhä enemmän mahdollisuuksia henkilön säilöönotolle muuallekin kuin kiven sisään.

SUOMEN UUTISET