Ruotsin vankilat ovat täyteen ammuttuja ja väkivalta lisääntyy muurien sisällä. ”Mitta on nyt täysi”, painottaa vartijoiden ammattiosaston edustaja. – Otteemme kirpoaa ja vangit ottavat vankilat enemmän tai vähemmän hallintaansa.

Viime vuonna Ruotsissa raportoitiin 3 600 vankien keskinäistä tai henkilöstöön kohdistuvaa väkivallantekoa. Eräs syy kasvavaan väkivaltaan on tilanahtaus, joka kasvaa jengirikollisuuden ja rangaistusten kovenemisen myötä.

– Henkilöstö mieluummin perääntyy väkivaltatilanteista, eikä heillä ole aikaa puuttua kaikkeen. Tämä päättyy vielä katastrofiin, sanoo ammattiosaston puheenjohtaja Christer Hallqvist SVT:n uutisissa.

Hallqvistin mukaan ollaan jo niin pitkällä, että vangit ovat ottaneet osastoja ”hallintaansa” tietyissä vankiloissa.

Uusia vankipaikkoja vaikka laivoille

Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmer kuvailee tilannetta vankiloissa ”erittäin vaikeaksi”. Hänen mukaansa vankipaikkojen lisääminen ja uusien vankiloiden rakentaminen alkoi aivan liian myöhään:

– Teemme kaiken mahdollisen uudisrakentamisen vauhdittamiseksi ja lyhyellä tähtäimellä turvamme vankeinhoidon edellytykset tässä ja nyt.

Oikeusministeri Leena Meri seuraa tiukasti naapurin tilannetta. Hän jakoi viestipalvelu X:ssä Rikosseuraamuslaitoksen päivityksen aiheesta.

SUOMEN UUTISET