Hallituksen budjettiriihessä valmistui jo tiistai-iltana ehdotus ensi vuoden budjetiksi. Jatkossa hallitus on suuntaamassa paljon voimavaroja sisäiseen turvallisuuteen, etenkin kaduilla rehottavaan nuoriso- ja jengirikollisuuden torjuntaan ennalta. Hallitus myös panostaa jatkossa vankiloiden kehittämiseen sekä vankeuden aikaiseen kuntoutukseen.

Pääministeri Petteri Orpon ja valtiovarainministeri Riikka Purran johdolla hallitus sai valmiiksi ehdotuksen ensi vuoden budjetiksi.

Purra kertoi tiedotustilaisuudessa, että valtaosa hallitusohjelman toimista on etenemässä suunnitellusti, vaikka aiemmat verotuloarviot ovat osoittautumassa liian isoiksi.

Vaikka taloudesta kuuluu huolestuttavia signaaleja, ei talous kuitenkaan ole romahtamassa.

– Ei ole syytä muuttaa suurta kuvaa hallitusohjelman toimeenpanosta, Purra sanoi.

Raaistunut katuväkivalta on iso ongelma

Nuorten raaistunut katuväkivalta ja rikollisuus on huolestuttavasti paisunut eri puolilla maata viime vuosina. Hallitus tunnistaa ongelman, ja siihen vastataan vahvoilla panostuksilla sisäiseen turvallisuuteen etenkin katurikollisuuden torjuntaan ennalta.

– Poliisin määrärahat kasvavat yli 8 prosentilla verrattuna vuoteen 2023. Talousarvioehdotuksessa huomioidaan erityisesti poliisitoimen resursointi nuoriso- ja jengirikollisuuden tutkinnassa ja torjunnassa. Sisäisen turvallisuuden vahvistamisen puitteissa hallitus suuntaa lisävoimavaroja vankilaverkoston kehittämiseen sekä vankeuden aikaisen kuntoutuksen määrärahoihin, Purra kertoi.

Poliisien määrää ryhdytään nostamaan kohti hallitusohjelmaan kirjattua kahdeksan tuhannen poliisin tavoitetta.

Tulliin ja pelastajakoulutukseen lisää satsauksia

Lisäksi hallitus turvaa valtakunnallisesti pelastajakoulutuksen voimavaroja, jossa sekä Helsingissä että Kuopiossa lisätään koulutusta. Tullin teknistä toimintakykyä parannetaan, ja myös esimerkiksi harmaan talouden torjuntaan on tulossa lisäpanostuksia.

Hallituksen talousarvioneuvottelujen tiedotustilaisuus pidettiin tiistai-iltana Valtioneuvoston linnan tiedotustilassa. Katso koko tilaisuus täältä.

SUOMEN UUTISET