Hallitus alkaa supistamaan julkisen talouden alijäämää haastavassa tilanteessa. Valtiovarainministeriön päivittyneen ennusteen mukaan verotuotot ovat jäämässä ensi vuonna 1,4 miljardia euroa pienemmäksi kuin ministeriö ennakoi budjettiesityksessään elokuussa. Lisäksi ensi vuonna pelkkiin valtionvelan korkoihin menee yli kolme miljardia euroa.


Hallituksen budjettiriihessä valmistui jo tiistai-iltana ehdotus ensi vuoden budjetiksi. Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että vaikka talouden luvut näyttävät huolestuttavilta, hallitus on sitoutunut edistämään hallitusohjelman kirjauksia ja ”kääntämään velkalaivaa” uudelle kurssille.

Tiedotustilaisuudessa Purra korosti, että huolestuttavista signaaleista huolimatta talous ei kuitenkaan ole romahtamassa, ja valtaosa hallitusohjelman toimista etenee yhä suunnitellusti.

Tavoitteiden saavuttamista vaikeuttaa kuitenkin myös aiempien verotuloarvioiden muutos: valtiovarainministeriön päivittyneen ennusteen mukaan verotuotot ovat jäämässä ensi vuonna 1,4 miljardia euroa pienemmäksi kuin ministeriö ennakoi budjettiesityksessään elokuussa.

Hyvinvointialueet nielevät rahaa

Ensi vuonna valtio ottaa uutta velkaa 11,5 miljardia euroa. Vielä elokuussa valtiovarainministeriö (VM) arvioi, että budjetin alijäämä olisi kymmenen miljardin euron luokkaa. Purra korosti, että hallituksen tavoittelemat toimet, kuten työllisyyden ja tuottavuuden kasvu ja rakenteelliset uudistukset, eivät vielä näy luvuissa.

Edellisen hallituksen velaksi tekemät pysyvät menolisäykset ja korkomenojen kasvu paisuttavat julkisen talouden alijäämää ensi vuonna ja myös tulevina vuosina. Ensi vuonna valtion budjetista pelkkiin velan korkomenoihin hupenee 3,2 miljardia euroa.

Valtiontalouden alijäämä on vielä vuonna 2027 yhä lähellä 10 miljardia euroa hallituksen toimista huolimatta. Purra avasi syitä, jotka selittävät tilannetta.

– Esimerkiksi korkomenot ovat lyhyessä ajassa paisuneet valtavasti, mukana on HX-hävittäjähankkeen menot, verotulot alenevat – erityisesti liikenteestä ja valmisteveroista. Lisäksi tulevat hyvinvointialueet, joiden rahoituksen tarve kasvaa ihmisten ikääntymisen myötä ja palveluiden tarpeen kasvusta.

Edellisellä vaalikaudella on myös päätetty monia lisäpanostuksia esimerkiksi turvallisuuteen ja Ukrainan tukemiseen.

Toteutumista seurataan tiiviisti

Hallitus on toteuttamassa jopa kuuden miljardin sopeutukset, joista suorien sopeutuksien osuus on neljä miljardia. Sopeutuksille onkin viimeinen hetki, sillä julkisen talouden tilanne on uusien ennusteiden mukaan huolestuttava. Valtiontalouden vahvistaminen ja velkaantumiskehityksen kääntäminen on vuosien projekti, mutta suunta on nyt oikea.

Purra kertoi, että budjettiriihessä tehtiin päätös siitä, että jatkossa talouspoliittinen ministerivaliokunta seuraa ennusteiden ja lukujen kehittymistä sekä hallitusohjelman talouspoliittisten tavoitteiden toteutumista.

– Hallitus tulee arvioimaan julkisen talouden tilannetta. Mahdollisista tarvittavista lisätoimista tehdään päätöksiä puoliriihessä.

Hallituksen talousarvioneuvottelujen tiedotustilaisuus pidettiin tiistai-iltana Valtioneuvoston linnan tiedotustilassa. Katso koko tilaisuus täältä.

SUOMEN UUTISET