Valtiovarainministeri Riikka Purra sivaltaa edellistä hallitusta holtittomasta velanottopolitiikasta. – Keinotekoinen nollakorkomaailma on utopiaa, mutta edellinen hallitus taisi tuudittautua siihen. Kun raha oli halpaa, olisi ollut vastuullista pohtia tulevaisuutta myös korkojen näkökulmasta.

Paljonko maksaa valtionvelka? Entä EU:n elpymispaketti? Paljon ja vähän päälle, valtiovarainministeri Riikka Purra kirjoittaa Facebookissa.

– Valtionvelan korkokulut ovat nousseet jo todella korkealle. Maksamme pelkkiä valtionvelan korkoja ensi vuonna jo yli kolme miljardia euroa. Ja tämä summa edelleen nousee, Purra muistuttaa.

Pakettia maksetaan yli 30 vuotta

EU:n runsaan 800 miljardin euron elpymispaketti on myös käymässä entistä kalliimmaksi veronmaksajille, sillä Suomen osuuden pelkistä korkomenoista arvioidaan nyt olevan jo 75–80 miljoonaa euroa vuodessa.

– Elpymispakettia aletaan maksaa takaisin vuonna 2028, ja se lysti kestää ainakin 30 vuotta. Lapsemme ja lapsemme lapset maksavat laskua. Nyt maksamme vain korkoja. Toisten piikkiin on aivan liian helppo ottaa velkaa. Ja äänestäjiä miellyttää rahalahjoin.

Nollakorkojen aika on ohi

Valtiovarainministeri Purra muistuttaakin, että nollakorkoihin ei ole paluuta.

– Keinotekoinen nollakorkomaailma on utopiaa, mutta edellinen hallitus taisi tuudittautua siihen. Kun raha oli halpaa, olisi ollut vastuullista pohtia tulevaisuutta korkojen näkökulmasta. Vastuullisuuden sijaan vasemmalta laidalta kuulutettiin jopa, että velalla ei ole niin väliä.

EU-elvytyspaketti on muutenkin osoittautumassa suomalaisille epäedulliseksi, sillä Suomen maksuosuus on paisuvien korkojen vuoksi kasvussa. Samaan aikaan Suomelle kohdistuva osuus paketin avustuksista on kutistumassa.

SUOMEN UUTISET