Ruotsin rikosseuraamuslaitos eli Kriminalvården on poikkeustilassa vankiloiden tilanahtauden takia. Vankiloita on tarkoitus rakentaa lisää ja vankipaikkojen vuokraamista ulkomailta selvitetään. Nyt erääksi ratkaisuksi on nousemassa Kriminalvårdenin osittainen yksityistäminen.

Vankipaikkojen tarve on Ruotsissa kolminkertaistumassa kymmenessä vuodessa, ja vankilat pullistelevat jo nyt liitoksistaan. Syynä se, että tuomiot luetaan yhä useammin ehdottomina ja rangaistusajat ovat pidempiä. Näin tapahtuu porvarihallituksen kriminaalipolitiikan tiukentamisen seurauksena.

Valtiopäivillä ratkaisuna tilanahtauteen pohditaan muun muassa Kriminalvårdenin eli paikallisen Rikosseuraamuslaitoksen yksityistämistä, kertoo Dagens Nyheter.

Ruotsidemokraatit selvittämisen kannalla

Expressen listaa mahdolliseksi yksityistämisen kohteiksi avovankilat, kuljetukset sekä mahdollisesti alhaisemman turvaluokituksen laitokset.

– Emme vierasta yksityistämistä mahdollisena vaihtoehtona, mutta se pitää selvittää perin pohjin, toteaa valtiopäivien lakivaliokunnan puheenjohtaja, ruotsidemokraattien Richard Jomshof.

Lakivaliokunnan moderaattiryhmän johtaja Louise Meijer on hänkin valmis harkitsemaan kaikkia vakavasti otettavia vaihtoehtoja:

– Juuri nyt suunnitelmia yksityistämisestä ei ole olemassa. Mutta emme sulje pois vaihtoehtoja, jotka voisivat koskea vankeinhoidon eri osia.

Amerikkalaiseen yksityisten vankiloiden malliin ei kuitenkaan vankeinhoidossa olla Meijerin mukaansa menossa.

Vankipaikkoja ulkomailta

Tilanne vankipaikkojen osalta on itse asiassa niin kriittinen, ettei moderaattien oikeusministeri Gunnar Strömmer sulje pois vanhojen koulujen tai jopa laivojen ottamista vankilakäyttöön.

Ruotsidemokraatit on jo pitkään ajanut ajatusta vankipaikkojen vuokraamiseksi ulkomailta. Hallitus onkin käynnistänyt selvityksen ulkoistamisen edellytyksistä.

– Sen lisäksi, että vankeinhoidon kapasiteettia lisätään uudisrakentamisella, pöydällä on myös vankipaikkojen vuokraaminen ulkomailta ja sillä on mielestämme useampiakin etuja, Jomshof toteaa.

SUOMEN UUTISET