Hallitus ottaa yhä tiukemman otteen jengirikollisuudesta ja rangaistuksia kovennetaan. Se tietä entistä suurempaa tarvetta vankipaikoille, joiden määrä jo nyt on riittämätön. Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta maamme sisäiseen turvallisuuteen panostetaan.

– Vankien määrä lähti nousuun vuonna 2021 ja siihen olisi pitänyt reagoida jo edellisen hallituksen aikana, totesi oikeusministeri Leena Meri Ylen A-studiossa tiistaina.

– Tällä hallituskaudella panostetaan 20 miljoonaa euroa lisää Rikosseuraamuslaitoksen rahoitukseen. Ja meillä on vielä rangaistusten kiristämiseen 12 miljoonaa.

200 uutta vankipaikkaa tulossa

Uusia vankipaikkoja tarvitaan jopa 350 eri puolille Suomea. Ilman hallituksen määrätietoisia toimia Suomi voi pian olla siinä tilanteessa, jossa Ruotsi on tänään. Ruotsi on kolminkertaistamassa vankipaikkojen määrän vuoteen 2030 mennessä.

– Meillä on ollut virkamiesarvio, että pois lukien ampuma-aserikosten kiristykset, niin nämä tulisivat mahtumaan nykyiseen vankilaverkkoon, kun meille valmistuu 200 paikkaa tämän ja ensi vuoden aikana, Meri kertoi.

Vankila on seuraamuslaitos

Rikosseuraamuslaitoksella on ollut pulaa myös ammattitaitoisesta työvoimasta. Tilanne on helpottamassa, sillä uusien vanginvartijoiden koulutuspaikkojen määrä on kaksinkertaistettu 120 opiskelupaikkaan.

– Mikäli Rikosseuraamuslaitoksen resursseja ei saada riittävälle tasolle, niin vankien toimintamahdollisuudet tulevat vähenemään ja sellissä oleskeluaika lisääntyy. Tämähän on kokonaan vastoin sitä kriminaalipoliittista linjausta, mikä on tähän asti ollut, sanoi Rikoksettoman elämän tukisäätiön asiamies Marjatta Kaurala.

– Vankilaan joutuminen on myös valinta, kenenkään ei ole pakko tehdä rikoksia. On kuitenkin muistettava, että vaikka siellä kuntoutetaan ihmisiä, se on myös seuraamuslaitos, Meri huomautti.

SUOMEN UUTISET