Ruotsiin tarvitaan valtava määrä uusia vankipaikkoja ja seksuaalirikolliset keskitetään yhteen laitokseen Göteborgiin. Uusittavassa laitoksessa on ajateltu sekä vankien että ympäröivän yhteiskunnan turvallisuutta ja kuntouttavaan toimintaan osallistuminen on pakollista. Luksustakin löytyy.

Ruotsi kolminkertaistaa vankipaikkojen määrän ja vuoteen 2034 mennessä maassa on paikat 27 000 vangille. Erityisen suuri tarve lisätiloille on Göteborgin-Malmön seudulla ja sinne on tulossa 11 nykyisen vankilan laajennusta tai kokonaan uutta rangaistuslaitosta.

Ruotsin kaikki seksuaalirikolliset kerätään Hisingeniin, jossa Skogomeanstaltenin laajennuksen jälkeen on yli 700 vankipaikkaa. Nykyisin paikkoja on 200. Laitoksen koosta antaa kuvan se, että pelkästään aluetta ympäröivän muurin pituus on viisi kilometriä.

Olosuhteisiin radikaali muutos

– Kyseessä on stigmatisoitu ryhmä, joka on vaarassa joutua kaltoin kohdelluiksi yleisvankiloissa. Voimme keskittää ryhmän tarvitsevan erikoisavun yhteen paikkaan ja siinä olemme täällä onnistuneetkin, sanoo vankilan johtaja Anna Wallman Göteborgs Postenissa.

Laajennuksen myötä vankilan olosuhteet muuttuvat radikaalisti verrattuna entiseen:

– Vanhat paviljonkimme on rakennettu vuonna 1957 ja ne muistuttavat ehkä enemmänkin amerikkalaista vankilamiljöötä. Sellit ovat pieniä ja katot matalalla. Uudistukset ovat siten tervetulleita sekä asiakkaille että henkilökunnalle.

Yrttejä ja aurinkotuoleja

Seksuaalirikollisia odottaakin jo elokuusta alkaen täysin entisestä poikkeava rangaistuslaitos: kirkkaita värejä, paljon yleistä tilaa ja huomattavasti entistä suuremmat sellit.

Jokaisessa 16 neliömetrin sellissä – laitoksen mukaan asuinhuoneessa – on kirjoituspöytä, hyllyjä sekä suihkulla varustettu vessa. Yhteen selliin majoitetaan kaksi vankia, joiden yhteensopivuus testataan väkivaltaisuuksien välttämiseksi.

Ulkotilat on rakennettu viihtyisyyttä silmällä pitäen. On lentopallo- ja koriskenttää sekä ulkoliikuntasalia. Yrttien viljelykin on mahdollista pienillä lavoilla. Aurinkotuolit on sijoitettu mukavasti kohti etelää ja päivänpaistetta.

Kuntoutus on pakollista

Ulkoiluaika on rajoitettu ja vangit on suljettu selleihinsä klo 19–07 väliseksi ajaksi. Matkapuhelimet on kielletty. Osallistuminen kuntouttavaan toimintaan on pakollista. Johtajan mukaan Skogomeanstalten on psykologiaan suuntautunein rangaistuslaitos koko maassa.

Pakeneminen nykyaikaisesta laitoksesta on lähes mahdotonta ja tässä on ajateltu myös seksuaalirikosten uhrien suojelua.

– Jos rikoksen uhri joutuisi vaaraan oman toimintamme takia, olisi sillä uskomattoman vakavat seuraukset, Anna Wallman toteaa.

SUOMEN UUTISET