Ruotsi satsaa pakon edessä miljarditolkulla rahaa uusien vankiloiden rakentamiseen. Vankipaikkojen määrä on tarkoitus kolminkertaistaa 10 vuodessa. Kustannuksia pitää kulujen paisuessa alentaa, ja eräs keino on tarjota ulkomaalaisvangeilla ruotsalaisia karummat olot kiven sisässä.

Ruotsidemokraattien tukema porvarihallitus antaa kevään lisäbudjetissa 1,38 miljardin kruunun lisärahoituksen vauhdittamaan uusien vankiloiden rakentamista.

Ruotsin Rikosseuraamuslaitos (Kriminalvården) oli tosin pyytänyt 2,3 miljardin akuuttia sijoitusta, jotta vankiloiden yhä pahemmaksi käyvän tungoksen purkaminen saataisiin käyntiin.

-Tärkeintä on saada kaduilta pois henkilöt, jotka ovat uhkana aivan tavallisille ihmisille. Yhä useammat on saatava oikeuden eteen ja kiven sisään, totesi lakivaliokunnan puheenjohtaja, ruotsidemokraattien Richard Jomshof valtiopäivien tiedotustilaisuudessa.

Kolminkertainen määrä vankipaikkoja

Vankipaikkojen lisääminen tarkoittaa käytännössä kustannustietoisuuden lisäämistä. Vuonna 2023 vankipaikan vuorokausikustannus oli luokkaa 3500–3800 kruunua.

-Muissa Euroopan maissa vuorokausikustannukset ovat Ruotsia alhaisemmat. Tavoitteena on tavalla tai toisella leikata menoja, koska kaikki tämä maksaa valtavan paljon rahaa, Jomshof perusteli.

Ruotsiin tarvitaan joulukuussa julkaistun raportin mukaan kaikkiaan 27 000 vankipaikkaa vuoteen 2033 mennessä. Tällä hetkellä vankipaikkoja on maassa 9 000. Henkilökunnan määrä on tarkoitus kaksinkertaistaa.

Karkotettaville karummat olot

Jomshofin mukaan eräs keino kustannusten alentamiseksi olisi ulkomaan kansalaisille tarjottavien vankilaolojen tason laskeminen. Kolmannes Ruotsin vangeista on hänen mukaansa ulkomaalaisia.

-Ruotsidemokraatit ovat jo aiemmin sanoneet, että ulkomaiden kansalaisilla voisi olla alemmat standardit kuin Ruotsin kansalaisilla, Jomshof sanoi Göteborgs Postenissa.

Kyseeseen tulisivat tiettävästi ne ulkomaalaiset, joita ei ole syystä tai toisesta voitu karkottaa takaisin kotimaihinsa.

SUOMEN UUTISET