Huumeiden suuri hintaero houkuttelee ruotsalaisia rikollisjengejä Suomen markkinoille jättivoittojen toivossa. Etelän rajanylityspaikat ovat tarkkaan vartioituja, joten huumeita virtaa Suomeen nyt pohjoisen kautta. Rikollishyötyä voi tavoitella myös ilmojen halki.

Pohjois-Suomessa riittää kairaa kuin pilvensyrjää, ja rajanylityspaikat ovat huomattavasti kevyemmin valvottuja kuin vaikkapa etelän lauttasatamat tai Helsinki-Vantaan lentokenttä.

Pohjois-Suomen vilkkain rajanylityspaikka on Tornion ja Haaparannan välillä. Vuosittain rajan ylittää suuntaan tai toiseen 11,6 miljoonaa ajoneuvoa. Huomattava osa liikenteestä on paikallista kanssakäyntiä, työssäkäyntiä tai ostosmatkailua.

Rajan voi tosin ylittää lähes mistä vain, se on tavallaan veteen piirretty viiva.

Omaisuus läppärilaukussa

Huumeet ovat Suomessa selvästi kalliimpia kuin Ruotsissa ja se tietää sitä, että huumeliikenne kulkee lännestä itään. Subutex-tabletti maksaa Ruotsissa 20–30 euroa, mutta Suomessa hinta on viranomaisten mukaan jo 80–120 euroa.

– Mahdollinen rikoshyöty on valtava ja olemmekin ottaneet kiinni useampia kuriireja, joilla on matkassaan 1 000–2 000 tablettia, kertoo Haaparannan tullin tp. ryhmävastava Erik Furmark Dagens Nyheterissä.

– Eräälläkin henkilöllä oli läppärilaukussaan 2 000 tablettia. Lastin arvo Suomen markkinoilla on 100 000 euroa.

Ilmojen halki

Rikollisilla eivät keinot lopu, kun huumekaupan miljoonatileistä on kyse. Poliisi kertoi maanantaina tiedotteessaan, että kansainvälisen järjestäytyneen huumausaineorganisaation jäsenet ovat salakuljettaneet huumausaineita Suomeen muun muassa Unkarin kautta.

Huumeita tuotiin Suomeen pienlentokoneella. Poliisi takavarikoi järjestäytyneen rikollisryhmän hallusta 76,6 kg amfetamiinia, 7 kg marihuanaa ja 15 kg kokaiinia sekä 190 150 euroa käteistä rahaa.

Rinkebyjengi mukana

Osa epäillyistä on kuulunut poliisin tietojen mukaan Outlaws MC -järjestöön. Rikoksesta epäillyt henkilöt ovat Suomen, Ison-Britannian, Ruotsin, Viron, Yhdysvaltojen ja Unkarin kansalaisia.

Poliisin nyt tiedottama vyyhti kytkeytyy HS:n mukaan aiempaan ruotsalaiseen Dödspatrullen-tutkinta­kokonaisuuteen Suomessa, josta tuomiot annetaan myöhemmin keväällä.

SUOMEN UUTISET