Kierrokset kasvavat kohti sunnuntaita ja se sai pontta pyttyyn MTV:n presidenttitentin ehdokkaisiin. Kissat nousivat pöydälle ammattimaisesti etenevässä vaalikeskustelussa ja kuva ehdokkaista piirtyi nyt jo kirkkaana: Jussi Halla-aho on raikas, rehellinen ja paras vaihtoehto menneisyydessä eläville ehdokkaille Suomen tasavallan seuraavaksi presidentiksi.

MTV:n presidenttitentti lähti vilkkaasti liikkeelle työmarkkinapolitiikalla, joka tosin ei presidentin ydintehtäviin kuulu. Presidentillä voisi toki olla välittäjän roolia silloin, kun mopo on kirkkaasti karkuteillä. ”Tämä tilanne ei ole kenellekään hallinnassa”, luonnehti nykyistä lakkojen ja ulosmarssien sävyttämää työmarkkinatilannetta Olli Rehn.

– Meillä lainsäädännöstä päättää demokraattisesti vaaleissa kansan valitsema eduskunta ja luottamasta nauttiva hallitus, eikä millekään ulkoparlamentaariselle toimijalle voi antaa veto-oikeutta lainsäädäntöön, Jussi Halla-aho sanoi ja totesi myös, ettei presidentti voi lähteä mikromanageroimaan yhteiskuntaa, eikä ryhtyä osapuoleksi puoluepoliittisiin kysymyksiin.

– Ideologisesti halutaan laittaa ammattiyhdistysliike tässä maassa polvilleen ja valitettavasti se ei tuota mitään hyvää. Nyt rikotaan jotain sellaista, että emme tiedä miten se tullaan korjaamaan, maalaili puolestaan Jutta Urpilainen.

”Vääristynyt kuva todellisuudesta”

Urhot nousivat jälleen kumpujen yöstä, kun MTV:n uutistoimitus kaivoi esiin rasismikortin ja heilutteli sitä ehdokkaiden edessä. Kyseessä oli menneen kesän rasismikeskustelu, johon istuva presidenttikin puuttui omalla arvovallallaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti kahdesti kantaa valtoimenaan vellovaan rasismikohuun, ensin perussuomalaisten elinkeinoministeri Vilhelm Junnilaan ja sitten valtiovarainministeri Riikka Purran kirjoituksiin.

Halla-ahon mukaan presidentti Niinistö ”ei perehtynyt kovinkaan syvällisesti niihin asioihin, joihin hän otti kantaa”. Halla-ahon mukaan se, mitä ministereiden väitettiin sanoneen tai tehneen oli ”vääristynyt kuva todellisuudesta, niin kuin minä sen tunnen”.

Nollatoleranssi jengirikollisuudelle

– Jos tässä aihepiirissä pitäydytään, niin mieluummin esittäisin nollatoleranssia esimerkiksi lisääntyvälle nuorisoon kohdistuvalle väkivalta- ja ryöstörikollisuudelle, jengirikollisuudelle ja huumeiden katukaupalle, joka on maahanmuuttajien käsissä, Halla-aho muistutti mediatietoihin viitaten.

– Nämä ovat sellaisia todellisia suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen vaikuttavia ja jatkuvasti pahenevia ongelmia, joita presidentin mielestäni pitäisi nostaa julkiseen keskusteluun.

Muiden ehdokkaiden mukaan Niinistö toimi pääpiirteissään oikein ottaessaan kantaa kesän rasismikeskusteluun.

– Meidän pitää kyetä sanoa ääneen ja huomaan, että Jussi Halla-aho ei edelleenkään kykene siihen. Pitää kyetä sanomaan ääneen, että rasismi on todellinen ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa, töräytti posetiivistaan Li Andersson.

Ukraina ei voita sotaa nykyisillä resursseilla

Ukrainan voitto Venäjästä uhkaa valua hiekkaan, jos tuki Ukrainalle ei lisäänny kiireen vilkkaa. Samaan aikaan Venäjä on siirtynyt sotatalouteen, odottaa Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksia ja kärrää aseita Pohjois-Koreasta sekä Iranista.

Puhetta on Euroopassa paljon mutta konkreettiset teot väljähtyvät. ”Onko tämä kaikki puhe Ukrainan voiton tärkeydestä, mitä tässä nyt on kuultu yli kaksi vuotta pelkkää teatteria, kun toimivaa aseapua ei olla vieläkään saatu kunnolla aikaiseksi”, kysyi MTV:n uutistoimitus.

– Ukraina ei ole voittamassa tätä sotaa nykyisillä resursseilla, eikä Venäjä häviämässä, analysoi Rehn sodan nykytilannetta. Hän vaati Euroopan unionilta päättäväistä taloudellista ja sotilaallista tukea Ukrainalle.

– Venäjän voiman täytyy kohdata vastavoima, painotti Mika Aaltola ja sanoi, että ”tämä pitää ymmärtää”, koska se on keskeinen sodan opetus tähän mennessä.

”Ukrainalaiset eivät voi sotia seteleillä”

Halla-ahon mukaan todellisuudelle vieraaseen optimismiin ei Ukrainassa ole syytä. Pitäisi ymmärtää, miten vakava ja huono tilanne oikeasti on ja toimia sen mukaisesti.

– Ukrainalle on toimitettu valtava määrä aseellista apua sekä Yhdysvalloista että Euroopasta, mutta tämä apu on ollut liian hidasta. Siihen on vaikuttanut yhtäältä haluttomuus sitoutua poliittisesti siihen, että Venäjän on hävittävä tämä sota. Lisäksi on ollut kyse rahasta.

– Nyt on ehkä suurin ongelma se, että sillä rahalla ei saa hankittua maailman markkinoilta riittävästi Ukrainaan toimitettavaa materiaalia, koska tuotantokapasiteettia ei ole riittävästi. Ukrainalaiset eivät voi sotia seteleillä. He tarvitsevat tykistöammuksia sekä raskasta kalustoa, joita tällä hetkellä on vaikea saada, Halla-aho huomautti.

Saunaan sulttaanin kanssa

MTV:n uutiset on kuulu kevennyksistään, eikä sellaiselta vältytty edes presidenttitentissä. Nyt kysymys kuului, kenen kanssa ehdokas haluaisi mennä suomalaisittain saunaan.

Sari Essayah lähtisi saunaan ”varmaankin naisen kanssa”, kuten Jutta Urpilainenkin ja löylytettävänä olisi tällöin Tanskan pääministeri Mette Frederiksen.

Li Andersson löylyttelisi mieluusti – yllättävää kyllä – Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa. Jussi Halla-ahonkin valinta oli persoonallinen:

– Jos sinne saunaan saa kutsua kenet tahansa, niin kannattaa tietysti käyttää tilannetta hyväkseen ja kutsua joku, jonka kanssa ei muuten pääsisi. Mieleeni tuli Brunein sulttaani, jonka nimeä en nyt muista, mutta luulen, että hän ei ole käynyt saunassa.

SUOMEN UUTISET