Perussuomalaisia koskevat vaaliennusteet ovat menneet monasti metsään, vaikka asialla ovat olleet maamme parhaat asiantuntijat. Samaa on ilmassa nytkin. Jussi Halla-aho voi olla uusi Suomen tasavallan presidentti, ennustaa poliittisen historian huippututkija.

Toimittaja Ivan Puopolo otti keskiviikkona omalla YouTube-kanavallaan luurin käteen ja rimpautti Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja ja poliittisen historian professori Markku Jokisipilälle. Puopolo tiedusteli professorin kommentteja Helsingin Sanomien gallupiin, jossa kannatus oli noussut raketin lailla aivan Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston kantaan. Presidenttiehdokkaiden kannatus oli virhemarginaalin sisällä.

– Tässä pitkin syksyä, kun on pohdittu sitä, mihin tämä asetelma kääntyy, niin olen sanonut, että yksi sellainen loppuvaiheen asia, mikä saattaa tapahtua, on Halla-ahon nousu samaan tyyliin, kun perussuomalaiset ovat moneen kertaan onnistuneet eduskuntavaaleissa tekemään.

Toinen kierros kolmen kauppa

Tämä ennustus näyttää nyt sitten Jokisipilän mukaan toteutuvan, sillä viiden prosenttiyksikön kannatuksen nousu kuukauden aikana on ”melkoinen hyppäys”. Samaan aikaan Stubb ja Haavisto ovat tulleet alaspäin, eli jossain vaiheessa käyrät mahdollisesti kohtaavat.

– Jos tuosta ekstrapoloi noita janoja eteenpäin samalla kulmakertoimella, niin sehän tuottaa tuohon vaalipäivään mennessä sellaisen tilanteen, että kaikki kolme ovat hyvin tasoissa.

Tällä hetkellä tilanne on Jokisipilän mielestä se, että tuosta kolmen joukosta ketkä tahansa kaksi voivat olla presidentinvaalin toisella kierroksella ja kuka tahansa saattaa olla se, joka ensimmäisenä sieltä tipahtaa.

Toimittajat julistavat omiaan

Jos Halla-aho ponnistaa vaalin toiselle kierrokselle, niin seinä saattaa ainakin kaikkitietävien politiikan toimittajien mukaan olla vastassa. Halla-ahoa vastustetaan liikaa ja vaalin voittamiseen tarvitaan yli puolet äänistä.

Jokisipilän mukaan asia ei ole näin yksinkertainen ja on ”omituinen lähtökohta” julistaa vaalitilanteessa, että jollain ehdokkaalla ei ole valituksen tulemisen mahdollisuuksia. Silloinhan moni ehdokkaista olisi voinut lyödä hanskat tiskiin samantien.

– Jos tässä näin kävisi, että Halla-aho siellä toisella kierroksella olisi, niin se on sitten taas uusi kisa. Maaseudun Tulevaisuuden mielipidekyselyssä 45 prosenttia ihmisistä sanoivat, että he eivät missään tapauksessa äänestäisi Jussi Halla-ahoa.

– Sinne jää kuitenkin se 55 prosenttia, kenelle se on mahdollisuuksien rajoissa – ja se 55 riittäisi aivan hyvin toisella kierroksella voittoon, toteaa professori Jokisipilä.

SUOMEN UUTISET