PÄIVÄN POINTTI | Vaalitaistelun loppusuoralla yhteishaastatteluissa kolmelta kärkipään presidenttiehdokkaalta on kuultu näkemyksiä myös maahanmuuttopolitiikasta. Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston laidasta toiseen vaihtelevissa lausunnoissa on hivenen opportunismin makua. Jussi Halla-ahon sen sijaan ei ole tarvinnut hypätä sivuun johdonmukaiselta linjaltaan.

Kansanliikkeen ehdokkaan Pekka Haaviston ja kokoomuksen Alexander Stubbin maahanmuuttopoliittiset linjaukset ovat vaihdelleet ja toisinaan kannanotto on ollut herroille vaikeaa.

Vuonna 2015 Stubb kertoi olleensa huolissaan siitä, että maahanmuutto ei ole hallittua sekä että suomalaisten pelot on otettava vakavasti. Sittemmin Stubb on palannut sallivammalle linjalle, ja esimerkiksi joulun alla Stubb suhtautui melko hyväuskoisesti Venäjän Suomen rajalle lähettämiin tulijoihin, joiden taustoista ei tiedetä mitään.

Stubbin mielestä itärajan yli pyrkiviin ihmisiin tulee soveltaa ”humaania tulokulmaa”, jolloin rajalle saapuvien ihmisten kohdalla Stubb uskoo rajaviranomaisten heltyvän.

Takavuosina Stubb on myös harmitellut kansanedustajien ”russofobiaa” ja arvellut, että Venäjä-pelkoa lietsotaan turhaan.

Kolmatta kertaa presidentiksi pyrkivän Haaviston tuoreissa puheissa haiskahtaa opportunismi. Viime marraskuussa Haavisto yllättäen patisteli Suomen hallitusta sulkemaan itärajan, ettei Suomi jäisi altavastaajaksi Venäjän työntäessä Suomen rajalle ihmisiä. Lausunto oli outo siihen nähden, että aiemmin Haavisto on esimerkiksi linjannut, että Suomi ei voi asettaa ylärajaa sille, kuinka paljon maamme vastaanottaa turvapaikanhakijoita.

Haaviston taustapuolue vihreät myös tunnetaan löperön rajat auki -maahanmuuttopolitiikan edistäjänä.

Perussuomalaisten ehdokkaan Jussi Halla-ahon sen sijaan ei ole tarvinnut hypätä sivuun johdonmukaiselta linjaltaan presidentinvaalien alla. Maahanmuuttopolitiikassa ja maahanmuuton haittojen esille tuomisessa Halla-aho on ollut jo vuosikymmeniä edelläkävijän roolissa. Politiikassa Halla-aho on saanut omalle linjalleen ja näkemyksilleen seuraajia yli puoluerajojen.

Kaikki tämä näkyy myös Halla-ahon presidentinvaalikampanjassa, jonka tunnuslause on: Suomen on oltava suomalaisille turvallinen tila.


Päivän pointti -sarjassa julkaistaan Suomen Uutisten kokoamia kommentteja ajankohtaisista poliittisista aiheista.

SUOMEN UUTISET