Perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-ahon mielestä kehitysapu ei ole Suomen valtion ydintoimintaa ja siitä voidaan leikata. – Jos ihmisille tärkeistä palveluista leikataan ja he eivät saa tarvitsemiaan terveydenhoito- tai muita palveluita Suomessa, niin on aika kummallista, jos ulkomaille lapioitavaan veronmaksajien rahaan ei kajottaisi millään tavalla.

Ilta-Sanomien Vaaligrilli alkoi tuikea savu tupruten. IS tuntui leipovan kuin käärmettä pyssyyn valtakunnallisen median hellimää kuvaa salaliitoista, perussuomalaisista sekä Jussi Halla-ahosta.

Kun media ihmettelee jotakin, kyse on journalismista. Kun perussuomalaiset ihmettelevät jotakin, kyse on median mukaan salaliitosta.

Twitterin vasemmalla laidalla

Ensimmäisenä aiheena olivat perussuomalaisten ministereiden taannoiset lausunnot. Halla-ahon mukaan kyse on ollut poliittista puheenvuoroista, eikä hän näe niissä ”mitään ihmeellistä”. Vapaaseen yhteiskuntaan kuuluu arvostelu – puolin ja toisin.

– Tämä on aika tavalla trumpilaisesta pelikirjasta lainattua, aika harvinaista sellaisessa tilanteessa, että kannetaan hallitusvastuuta, IS:n toimittaja väitti.

– Haluatko hieman täsmentää, mikä näissä kommenteissa oli niin huonoa ja vaarallista, että niihin pitäisi ottaa erikseen kantaa? Halla-aho joutui kysymään.

– Useammat ihmiset ajattelevat, että tällainen vihjailu potkuilla virkamiehille tai apulaisoikeuskanslerin ovat niinku oikeusvaltiota rapauttavaa käytöstä, toimittaja yritti.

– Tahtoo olla niin, että tietenkin tuolla Twitterin vasemmassa laidassa kaikki, mitä perussuomalaiset sanovat, on suoraan Trumpin pelikirjasta ja rapauttaa oikeusvaltiota. On aivan selvää, että oikeusvaltiossa ja sanavapauden vallitessa viranomaistoiminta on altista kritiikille ja siitä on sallittavaa ja jopa toivottavaa käydä julkisuudessa keskustelua, Halla-aho totesi.

Media ihmetteli itse gallupien puutetta

Seuraavaksi uppouduttiin uupuviin kannatuskyselyihin. Viimeisimmät presidenttiehdokkaiden suosiota mittaavat gallupit olivat ennakkoäänestyksen alkaessa joulun tienoilta.

Asiaa olivat tiettävästi ihmetelleet myös ”tarkemmin määrittelemättömät perussuomalaiset”.

– Monissa pääkirjoituksissa ja kolumneissa media on itse ihmetellyt sitä, että miksi Yle jättää yhden perinteisen gallupin väliin – eli tammikuun alun gallupin. Mutta sitten kun perussuomalaiset ihmettelevät samaa asiaa, se on salaliittoteorian lietsomista, Halla-aho ihmetteli.

Putinisteja kaikissa EU:n ryhmissä

Halla-aholta tiedusteltiin myös sitä, onko hän aina oikeassa. Näin ei IS:n mukaan ollut ainakaan vuonna 2019, kun perussuomalaiset liittyi Euroopan parlamentissa ID-ryhmään.

– Niillä tiedoilla ja siinä tilanteessa ID-ryhmään liittyminen ei ollut virhe. Ymmärsimme sen, että olemme monien ryhmään kuuluvien puolueiden kanssa täysin eri linjalla Venäjään liittyen, mutta maahanmuuttoon liittyvät kysymykset painoivat siinä kohdassa enemmän vaakakupissa.

– Mielestäni on aika mielenkiintoista se, että perussuomalaiset on ainoa puolue, jonka niskaan kaadetaan ikään kuin vastuu eurooppalaisten yhteistyökumppaneiden tekemistä synneistä. Kaikissa Euroopan parlamentin ryhmissä on putinistisia puolueita, niin vasemmistoryhmissä kuin sosiaalidemokraateissa.

– Sen myönnän, etten pystynyt silloin 2019 realistisesti ennustamaan ja arvioimaan sitä, miten syvällä tässä putinistisessa hulluudessa monet silloiset yhteistyökumppanimme olivat, Halla-aho sanoi.

Haavistolle Afrikka tulee ensin

Halla-ahon mielestä kehitysapu ei ole Suomen valtion ydintoimintaa ja siitä voidaan leikata. Afrikkaan ja muualle vuosikymmenten aikana ”lapioitu lahjaraha” ei välttämättä ole tehnyt haluttua vaikutusta taistelussa länsimaille myönteisistä sieluista.

– Jos ihmisille tärkeistä palveluista leikataan ja he eivät saa tarvitsemiaan terveydenhoito- tai muita palveluita Suomessa, niin on aika kummallista, jos ulkomaille lapioitavaan veronmaksajien rahaan ei kajottaisi millään tavalla.

– Tottakai sieltä pitää leikata – ja sieltä pitää leikata ensimmäisenä.

– Minä ymmärrän sen, että Pekka Haavistolle ja vihreille Afrikka tulee ennen Suomea ja että afrikkalaisten etu tulee ennen suomalaisten etua, mutta tässä on perustavaa laatua oleva arvoero meidän ja vihreiden välillä.

SUOMEN UUTISET