Kehitysyhteistyöllä on syystä tai toisesta ollut kautta vuosien kyseenalainen maine. Uusi jakso tarinaan tulee Afrikasta, jossa kymmenien miljoonien avustusprojektit ovat muuttuneet henkilökohtaisen ansainnan välineiksi. Löysän rahan houkutusta on vaikea vastustaa.

Ruotsin kehitysyhteistyövirasto SIDA:ssa johtajana työskennellyt virkamies on pidätetty epäiltynä muun muassa lahjusten vastaanottamisesta, kertoo Ruotsin radio. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Ruotsin suurlähetystössä nimeämättömässä afrikkalaismaassa.

– Kyse on projektista, jossa on liikkunut paljon rahaa, kymmeniä miljoonia. Epäily kohdistuu siihen, että rahoista aika monta prosenttia on kiertänyt takaisin (kick-back) nyt pidätetylle henkilölle, toteaa valtakunnansyyttäjä Thomas Forsberg TV4:n uutisille..

Lisää pidätyksiä tulossa

Epäiltyjä on tällä hetkellä vain yksi, mutta syyttäjän mukaan tilanne voi muuttua:

– Henkilö on tuskin toiminut yksin, jos hänelle palautuu projektissa liikkuneita rahoja. Kyse on tyypillisesti useamman henkilön yhteistyöstä ja summat ovat miljoonia, Forsberg sanoo.

Epäillyn virkamiehen toimet Tukholmassa ovat nekin loopin alla. Kyse on avustushakemuksesta toiseen projektiin, jonka perustelut ovat osoittautuneet tekaistuksi.

Epäilty kiistää syytökset.

SUOMEN UUTISET