Musliminuorukainen puukotti assyrialaisen seurakunnan piispaa kesken jumalanpalveluksen Sydneyn lähiössä. Tällä kertaa kukaan ei kuollut, mutta seurakuntalaiset mellakoivat ja hajottivat poliisiautoja neljän tunnin ajan. Veitsihyökkäys on aiheuttanut kovat jännitteet monikulttuurisessa lähiössä asuvien uskonnollisten ryhmien välillä. Puukottaja on vangittu epäiltynä terrorismirikoksesta.

Australian itärannikolla Sydneyssä on äskettäin tapahtunut kaksi veitsihyökkäystä. Lauantaina iltapäivällä nelikymppinen mies hyökkäsi ostoskeskuksessa satunnaisten ihmisten kimppuun surmaten yhden miehen ja neljä naista ja haavoittaen useita muita. Kuten Suomen Uutiset aiemmin kertoi, ostoskeskushyökkäyksessä ei ollut kyse terrorismista vaan ihan pelkistä mielenterveysongelmista. Hyökkääjä oli sairastanut skitsofreniaa teini-ikäisestä asti.

Maanantai-iltana Sydneyn lähiössä tapahtui toinen veitsihyökkäys, jota tutkitaan terroritekona. Kuusitoistavuotias musliminuorukainen hyökkäsi jumalanpalvelusta pitävän piispa Mari Emmanuelin kimppuun assyrialaisten kristittyjen kirkossa iskien piispaa veitsellä ainakin kuusi kertaa. Kolme muutakin seurakuntalaista sai haavoja välikohtauksessa.

Seurakuntalaiset: ”Silmä silmästä”

Seurakuntalaiset nujersivat hyökkääjän nopeasti ja soittivat poliisin paikalle. Koska iltamessu oli lähetetty myös suorana lähetyksenä netissä, kirkon ulkopuolelle kerääntyi pikaisesti satoja assyrialaisen seurakunnan jäseniä, jotka halusivat tietää miten heidän piispalleen oli käynyt.

Tilanne oli se, että poliiseilla oli hyökkääjä kiinni otettuna kirkon sisällä, mutta he eivät uskaltaneet lähteä kuljettamaan epäiltyä pois, koska kirkon ulkopuolella oli satojen raivokkaiden seurakuntalaisten lauma huutamassa ”silmä silmästä”.

Veitsihyökkääjä oli jo menettänyt ainakin yhden sormistaan siinä vaiheessa, kun seurakuntalaiset taltuttivat hänet ja ottivat veitsen pois, mutta se ei ilmeisesti riittänyt ulkona odottaville mellakoitsijoille, vaan he kehottivat leikkaamaan kaikki sormet irti.

Mellakka jatkui neljä tuntia

Paikalle hälytettiin lisää poliiseja, mutta tilanne ei rauhoittunut. Ulkona olevat seurakuntalaiset yrittivät murtautua omaan kirkkoonsa päästäkseen käsiksi veitsihyökkääjään. Paikalle kertyi joidenkin arvioiden mukaan jopa kaksi tuhatta assyrialaista.

Mellakointia kesti nelisen tuntia. Kymmeniä poliisiautoja hajotettiin ja poliiseja ja ensihoitajia kivitettiin. Kaikkiaan 47 poliisia sai vammoja mellakassa. Kolme poliisia joutui sairaalahoitoon. Lopulta poliisi sai väkijoukon hajotettua pamppuja ja kyynelkaasua käyttämällä.

Hyökkääjä vangittu terrorismirikoksesta epäiltynä

Nyt 16-vuotias epäilty on sairaalassa poliisin huostassa. Hänet on torstaina vangittu terrorismirikoksesta epäiltynä. Ankarimmassa tapauksessa hän voi saada elinikäisen vankeustuomion.

Viranomaisten mukaan epäilty on poliisin vanha tuttu: hänet pidätettiin marraskuussa kääntöveitsen hallussapidosta juna-asemalla. Sillä kertaa tuomari päästi hänet rangaistuksetta pojan luvattua olla kiltisti jatkossa. Nuorukainen ei ole ollut terroriepäiltyjen listalla eikä hänen ole tiedetty radikalisoituneen.

Puhui arabiaksi profeetasta

Uuden Etelä-Walesin osavaltion poliisiylijohtaja Karen Webb kertoi tiedotustilaisuudessa, että poliisin näkemyksen mukaan kyse on uskonnollisesti motivoituneesta ekstremismistä. Sen tarkemmin poliisi ei ole suostunut kommentoimaan epäillyn uskonnollisia näkemyksiä, mutta on yleisesti tiedossa, että epäilty on muslimi.

Australian suojelupoliisin päällikkö Mike Burgess kertoi alkuviikosta, että viranomaiset tutkivat hyökkäyksen aikana kuvattuja videoita, joissa epäilty huutaa arabiaksi ”profeetasta”.

– Jos hän ei olisi puhunut minun profeetastani, minä en olisi tullut tänne… jos hän olisi puhunut vain omasta uskonnostaan, minä en olisi tullut, nuorukainen sanoi arabiaksi hyökkäyksen jälkeen.

Suosittu somepiispa on saanut tappouhkauksia

Assyrialaisen seurakunnan piispa Mari Emmanuel, 53, on hyvin suosittu sekä seurakuntalaistensa keskuudessa että sosiaalisessa mediassa. Hänen seurakunnassaan on tuhansia jäseniä ja hänellä on valtavasti someseuraajia ympäri maailman.

Emmanuel tunnetaan eloisasta esiintymisestään ja räväköistä mielipiteistään. Hän vastustaa homoliittoja ja kannattaa Donald Trumpia. Piispa Emmanuel on myös antanut sellaisia lausuntoja, jotka voidaan tulkita islamin arvosteluksi.

Piispa Mari Emmanuel sai äskettäin TikTok-videolla annetun tappouhkauksen. Hänet uhattiin tappaa kahden viikon kuluessa.

Piispa vetoaa anteeksiannon ja rauhan puolesta

Tällä hetkellä piispa Emmanuel on sairaalassa toipumassa haavoistaan. Sairaalaan vietäessä hänen tilansa oli vakava päähään osuneiden veitseniskujen takia. Leikkauksen jälkeen hänen tilansa on vakaa ja hän kertoo toipuneensa hyvin.

Piispa on julkaissut puheen, jossa hän vetoaa seurakuntalaisiinsa, jotta nämä noudattaisivat Jeesuksen esimerkkiä ja vastaisivat pahaan hyvällä. Hän kehottaa kaikkia noudattamaan maan lakia.

– Jeesus ei ikinä sanonut ”silmä silmästä”, piispa sanoo.

Hän kertoo antavansa anteeksi hyökkääjälle ja ”niille jotka olivat hänet lähettäneet”. Myös muut Australian hengelliset johtajat ovat vedonneet rauhan ja yhteisymmärryksen puolesta.

Kovat jännitteet monikulttuurisessa lähiössä

Parinkymmenen tuhannen asukkaan Fairfield on yksi Australian monikulttuurisimmista paikoista. Alueen asukkaista yli puolet on syntynyt ulkomailla. Useimmat puhuvat äidinkielenään muuta kuin englantia.

Lähiön yleisimmät kielet ovat arabia ja assyrialaisten puhuma aramea. Fairfield tunnetaan suuresta assyrialaisten kristittyjen yhteisöstään, minkä takia aluetta kutsutaan usein Pikku-Assyriaksi.

Veitsihyökkäys on luonnollisesti aiheuttanut kovat jännitteet alueella asuvien uskonnollisten ryhmien välillä.

SUOMEN UUTISET