Australialaisessa ostoskeskuksessa lauantaina tapahtunut joukkosurma on järkyttänyt monia erityisesti siksi, että veitseniskujen kohteeksi joutui myös yhdeksänkuukautinen vauva. Kaikkiaan kuusi ihmistä sai surmansa veitsimiehen uhreina. Paikalle ensimmäisenä tullut naiskomisario neutraloi veitsimiehen ampumalla tätä rintaan. Poliisi ei tällä hetkellä pidä joukkosurmaa terroritekona. Epäillyn virallinen tunnistaminen on vielä kesken ja tutkimukset jatkuvat.

Australian itärannikolla Sydneyn kaupungissa tapahtui lauantaina puoli neljän aikaan iltapäivällä joukkosurma. Nelikymppinen mies hyökkäsi Westfield Bondi Junction ‑ostoskeskuksessa satunnaisten ihmisten kimppuun veitsellä aseistautuneena.

Ostoskeskuksessa kuoli neljä naista ja yksi mies. Ainakin yhdeksän muuta henkilöä sai sairaalahoitoa vaatineita vammoja. Sairaalaan vietyjen joukossa oli myös yhdeksän kuukauden ikäinen vauva ja hänen äitinsä. Useita veitseniskuja saanut vauva on yhä elossa leikkauksen jälkeen, mutta hänen äitinsä menehtyi sairaalassa. Kuolonuhreja on siis tällä hetkellä kaikkiaan kuusi.

Naispoliisi ”neutraloi” hyökkääjän

Ostoskeskuksen lähistöllä yksin liikkeellä ollut naiskomisario saapui ensimmäisenä tapahtumapaikalle. Hän neutraloi hyökkääjän ampumalla tätä rintaan. Tämän jälkeen komisario ryhtyi välittömästi antamaan epäillylle ensiapua.

Epäilty kuitenkin kuoli, joten häntä ei enää päästä kuulustelemaan. Ostoskeskus on suljettu kokonaan rikospaikkatutkinnan johdosta. Tutkinta tulee jatkumaan useita päiviä.

Poliisiylijohtaja: Epäilty on poliisin vanha tuttu

Uuden Etelä-Walesin osavaltion poliisiylijohtaja Karen Webb kertoi tiedotustilaisuudessa, että epäillyn virallinen tunnistaminen on vielä kesken, mutta hänen uskotaan olevan nelikymppinen mies, joka on entuudestaan poliisille tuttu.

Jossakin vaiheessa mediassa liikkui huhuja, että hyökkääjiä olisi ollut kaksi, mutta poliisin mukaan epäilty toimi yksin. Lisähyökkäysten vaaraa ei ole.

Poliisiylijohtaja Webb ei halunnut tiedotustilaisuudessa ottaa kantaa siihen, valikoiko mies uhrinsa jollakin tietyllä perusteella. Kuolonuhreista viisi oli naisia ja yksi mies. Hänen mukaansa mies ei edustanut mitään tiettyä ideologiaa. Tässä vaiheessa poliisi ei pidä tekoa terrorismina, mutta kaikki tutkintalinjat ovat yhä avoimina.

Pääministeri varoitti terrorismilla spekuloinnista

Australian pääministeri Anthony Albanese on varoittanut ihmisiä spekuloimasta veitsihyökkäyksen mahdollisella terroristisella motivaatiolla. Hyökkäyksen raakuus sai monet olettamaan, että kyseessä olisi terroriteko.

Bondi Junctionin kaupunginosassa asuu tavallista enemmän juutalaisia. Tämä yhdistettynä mustatukkaisen ja -partaisen veitsimiehen ulkonäköön sai monet epäilemään, että teko liittyisi Gazan tilanteeseen. Tästä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mitään näyttöä.

SUOMEN UUTISET