

Kansanedustaja Pekka Aittakumpu eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä 19. tammikuuta 2023. / LEHTIKUVA
Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu hakee perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäseneksi
Kansanedustaja Pekka Aittakumpu ilmoittaa hakevansa perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäseneksi. Aittakumpu on toiminut aikaisemmin keskustan kansanedustajana. Aittakumpu kertoo asiasta parhaillaan käynnissä olevassa tiedotustilaisuudessa Oulussa.
Tilaisuudessa on läsnä puheenjohtaja Riikka Purra.
Aittakumpu kertoo tunnoistaan seuraavaa:
”Muistelin eilen aikoja, kun lähdin ensimmäisen kerran ehdolle eduskuntavaaleihin. Pidin ensimmäisen tupailtapuheeni Oulunsalossa syksyllä 2018.
Olin menossa kohti uutta ja osin tuntematontakin. Samalla tunsin, että minun ei kuitenkaan tarvinnut olla yksin. Ison asian edessä sain olla luottavainen. Samanlainen luottamus minulla on myös nyt.
Aloitin tuolloin puheeni puhumalla arvoista – siitä, miten arvot ovat perusta, jolle rakennetaan. Ajattelen edelleen samalla tavalla: arvot ovat päätöksenteon lähtökohta. Se, mitä päätöksentekijät pitävät tärkeänä, ratkaisee sen, millä tavalla rakasta isänmaata rakennetaan.
Poliittinen matkani alkoi keskustapuolueesta, mutta se tie on nyt kuljettu loppuun. Suoraan sanottuna tie nousi pystyyn: on ollut vaikea ajaa minulle tärkeitä asioita. Niitä asioita ja arvoja, joiden vuoksi politiikkaan lähdin. Siksi haen nyt perussuomalaisten jäsenyyttä.
Olen jo pidempään kokenut, että olen saanut enemmän vastakaikua ajatuksilleni perussuomalaisten keskuudessa, koskivat ne sitten Yleä, elokapinaa, sateenkaari-ideologiaa tai suomen kielen, kulttuurin ja ylipäänsä suomalaisen elämäntavan puolustamista.
Arvostan perussuomalaisten rohkeutta tarttua ilmiöihin, jotka murentavat suomalaista yhteiskuntaa. Arvostan rohkeutta puhua vaikeistakin asioista, ihmisten arkeen vaikuttavista epäkohdista, joista muut eivät puhu, mutta joihin tarvitaan ratkaisuja.
Päätös ei ollut helppo. Mitä suurempi päätös, sen vaikeampi se on tehdä. Tiedän, että moni muukin suomalainen pohtii omia suuria valintojaan. Pitäisikö sinnitellä vanhassa vai astua uuteen? Astua tuntemattomaan? On hyvä harkita perusteellisesti. Ja sitten lähteä polulle, jonka tietää oikeaksi. Ensimmäinen askel on kaikkein vaikein. Seuraava on jo paljon helpompi. Yritetään olla yhdessä rohkeita.
Haluan kiittää kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat minua poliittisella matkallani tähän mennessä tukeneet. Samoin haluan kiittää keskustaa, ja toivon, että yhteistyö eduskuntaryhmän ja muiden toimijoiden kanssa edelleen jatkuu. Koska politiikka on yhteispeliä, eikä kukaan ole politiikassa yksin yhtään mitään.
Olen otettu siitä lämmöstä ja ystävällisyydestä, millä perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja ryhmän johto on ottanut minut vastaan. Työni eduskunnassa jatkuu nyt uudessa joukkueessa, niillä tismalleen samoilla arvoilla ja tavoitteilla, joilla politiikkaan aikanaan lähdin, ja joiden vuoksi äänestäjäni minut lähettivät Suomen ja suomalaisten asioita Arkadianmäelle hoitamaan.”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toivotti tiedotustilaisuudessa Pekka Aittakummun tervetulleeksi uuteen eduskuntaryhmään.
– Aivan kuten Pekka sanoo, ovat arvot ne perusta, jolle politiikkaa ja myös yhteiskuntaa rakennetaan. Meillä on isänmaa sydämessä. Tätä arvopohjaista työtä on nyt hyvä jatkaa entistä vahvemmalla ja osaavammalla joukkueella myös eduskunnassa, kun saamme rohkean Pekan joukkoomme.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Jenna Simula kuvasi tiedotustilaisuudessa Aittakummun ratkaisua merkittäväksi.
– Me toivotamme Pekan lämmöllä tervetulleeksi. Ymmärrän, että kyseessä on iso päätös, joka vaatii istuvalta kansanedustajalta kanttia. Minkä sisimmässään kokee oikeaksi, on kuitenkin se tie, millä on hyvä kulkea.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kiittää Aittakumpua rohkeasta ratkaisusta.
– Tämä on rohkea päätös Pekalta. Eduskuntaryhmä tulee käsittelemään asian ensi torstaina ryhmäkokouksessa heti kokouksen alussa. Uskon, että meidän kansanedustajamme ottavat hänet avosylin vastaan.
Pekka Aittakumpu on oululainen toisen kauden kansanedustaja. Hän on siviiliammatiltaan evankelisluterilaisen kirkon pappi ja kirjailija.


SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.