

LEHTIKUVA
Demarien toimittajaliitolla ja Journalistiliitolla kaksoisroolit: Ovat Yleisradion osakkaita, samalla lobbaavat Yle-leikkauksia vastaan
Suomen Sosialidemokraattinen Sanomalehtimiesliitto sekä Journalistiliitto ovat kesän aikana profiloituneet Yleisradion rahoitukseen kaavailtujen leikkauksien vastustajina. Molemmat organisaatiot esiintyvät kuitenkin samalla oman asiansa puolustajina, sillä ne ovat Yleisradion osakkeenomistajia. Molemmilla on vahvat kytkökset SDP:hen.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matias Marttisen johtaman parlamentaarisen työryhmän ratkaisua Ylen tehtävistä ja rahoituksesta on odotettu kuukausitolkulla. Työryhmän piti antaa raporttinsa jo keväällä, mutta sopua ei ole syntynyt vieläkään, vaikka työryhmä on pitänyt jo peräti 32 kokousta.
Heinäkuussa vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmät hylkäsivät käsillä olleen kompromissiesityksen. Selvää toki on, että parlamentaaristen ryhmien näkemykset etenkin Ylen rahoituksesta ovat kaukana toisistaan: esimerkiksi perussuomalaiset olisivat valmiita jopa 25 prosentin Yle-leikkaukseen.
Ulkoparlamentaarista lobbausta
Oppositioryhmistä SDP on viime aikoina suhtautunut hillityn pidättyväisesti Yle-leikkauksiin, joskin demarien Yle-sympatiat hyvin tiedetään. Vuoden alussa kansanedustaja Tytti Tuppurainen maalaili kauhukuvia Yle-leikkauksista ja väitti Yle-säästöissä olevan kyse ”moniarvoisen tiedonvälityksen hiljentämisestä”.
Samaan aikaan SDP käy ulkoparlamentaarista lobbausta Yle-leikkauksia vastaan demareihin kytkeytyvien toimittajaliittojen kautta – joilla on demarikytköksien lisäksi myös Yle-kytkös, sillä molemmat toimittajayhdistykset ovat Yleisradion osakkeenomistajia.
Toukokuussa SDP:n puoluemedia Demokraatti julkaisi Suomen Sosialidemokraattisen Sanomalehtimiesliiton (SSSL) vetoomuksen, jossa vaaditaan eduskunnan vahvistavan Yleisradion asemaa leikkauksien sijaan. SSSL:n retoriikassa Yle-rahoitus olisi samalla jopa ”turvallisuuskysymys”. Demokraatin jutussa ei kerrottu sitä, että SSSL Ylen rahoituksen puolustajana esiintyy omassa asiassaan, sillä SSSL on myös Yleisradio Oy:n vähemmistöosakas.
Journalistiliiton johdossa pitkän linjan demaripoliitikko
Ylen rahoituksen puolustajana esiintyvän Journalistiliiton jäsenjulkaisussa, Journalisti-lehdessä väitetään Yle-keskustelussa puhuttavan ”vääristä asioista”. Journalisti haluaisi mieluummin puhua Ylen ylätason tehtävistä, joita Yle-lain mukaan ovat kansanvallan tukeminen, monipuolisen tiedon, mielipiteiden, keskustelujen ja vuorovaikutusmahdollisuuksien tarjoaminen sekä vähemmistö- ja erityisryhmien ohjelmatarjonnasta huolehtiminen. Journalistin mukaan listaus antaa vihjeitä siitä, miksi vahvan ja laadukkaan julkisen palvelun median rahoittamiselle on lukuisia erittäin hyviä syitä.
Kuitenkin SSSL:n tapaan myös Journalistiliitolla on kyse omasta asiasta Journalistiliiton ollessa Ylen osakkeenomistaja.
Journalistiliitolla on niin ikään SDP-kytköksiä: Journalisti-lehden edellinen päätoimittaja Maria Pettersson on toiminut demarimeppi Miapetra Kumpula-Natrin avustajana Euroopan parlamentissa. Liiton nykyinen puheenjohtaja Hanne Aho on pitkäaikainen demaripoliitikko ja hän toimi SDP:n kunnanvaltuutettuna Sipoossa 1993–2014. Lisäksi SDP:n eduskuntaryhmän lakimiehenä vuosina 2016-2019 toiminut Valtteri Aaltonen on työskennellyt aiemmin Journalistiliiton juristina.
Sitouttaminen Yleisradioon
Suomen valtio omistaa enemmistön eli lähes 99,98 prosenttia Yleisradio Oy:n osakkeista. Loput osakkeet ovat pääosin eräiden media-alan yritysten, muutaman yksityishenkilön sekä eräiden yhteisöjen hallussa. Huomionarvoista on, että myös esimerkiksi Suomen Punainen Risti on Ylen osakas.
Tavallinen kansalainen saattaa kuitenkin pohtia, mistä syystä Suomen Sosialidemokraattinen Sanomalehtimiesliitto sekä Journalistiliitto ovat edelleen Ylen osakkaita.
SSSL:n hallussa on vain kaksi osaketta ja Journalistiliitolla kolme, joten omistuksilla ei ole kummallekaan taloudellista relevanssia. Osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla, jolla on yli 90 prosenttia yhtiön osakkeista, on oikeus käyvästä hinnasta lunastaa muiden osakkeenomistajien osakkeet. Vastaavasti osakkeenomistajalla, jonka osake voidaan lunastaa, on oikeus vaatia osakkeensa lunastamista.
SSSL:n ja Journalistiliiton omistusosuuksien merkityksenä voidaankin nähdä molempien henkinen sitouttaminen Yleisradioon, minkä voidaan todeta onnistuneen erinomaisesti riippumatta siitä, mikä on ollut osakeomistusten alkuperäinen tarkoitus.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Suomen Sosialidemokraattinen Sanomalehtimiesliitto Valtteri Aaltonen Hanne Aho Ylen leikkaukset Suomen Punainen Risti Matias Marttinen Yleisradio lobbarit Journalistiliitto Tytti Tuppurainen Miapetra Kumpula-Natri Maria Pettersson SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Näin meitä vedätetään: Vihervasemmistolainen media syöttää omia mielipiteitään uutisina

Ammattitoimittajatkaan eivät enää pysy kärryillä sensitiivisen puheen vaatimuksista -”Väärinsukupuolittaminen on väkivaltaa”

Journalistiliitto ja Helsingin Sanomat lobbaavat sharia-lakia länsimaihin – perussuomalaisilta täystyrmäys: ”Aivan sairasta ja absurdia vouhotusta”

Julkisen sanan neuvosto on vetelä keskustelukerho: Kokoustaa harvoin, käsittelyyn seuloutuu vain kapea siivu kansalaisten kanteluista
Vastoin media-alan lobbarien ja yhdistyspomojen vaatimuksia Suomen hallitus on lopettamassa tuen maksamisen Julkisen sanan neuvostolle. Oikeusministeri Leena Meren mukaan leikkauspäätöksen taustalla on ajatus siitä, että JSN voisi rahoittaa toimintansa itse.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.