Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) ottaa videollaan kantaa viime päivien maalituskohuun. Hänen mukaansa Journalistiliiton tulisi myöntää virheensä ja pyytää anteeksi.

Journalistiliitto twiittasi Iltalehden kesätoimittajaan somessa kohdistuneista arvosteluista maanantaina: ”Osa perussuomalaisten ja kokoomuksen poliitikoista maalittaa toista päivää Iltalehden toimittajaa. Maalittaminen kohdistuu toimittajan persoonaan.”

Kokoomuskansanedustaja Ben Zyskowicz otti yhteyttä Journalistiliittoon ja kysyi, ketkä kokoomuspoliitikot maalittavat toimittajaa. Kävi ilmi, että liitolla oli esittää ainoastaan yksi nimi: kansanedustaja Tere Sammallahti.

Sen jälkeen Zyskowicz kävi läpi Sammallahden twiitit ja huomasi, että niissä ei ollut minkäänlaista maalitusta. Sisäministeriön määritelmä maalitukselle on tällainen: ”Maalittaminen on ilmiö, jossa yksi tai useampi toimija kehottaa ja yllyttää suurta joukkoa hyökkäämään yhden ihmisen kimppuun eri tavoin, esimerkiksi lähettämällä vihaviestejä sähköpostilla tai sosiaalisessa mediassa. Maalittaminen voi ilmetä esimerkiksi suorana tai epäsuorana uhkailuna tai yksityiselämän tietojen esiin kaivamisena ja niiden vääristelemisenä.”

Zyskowiczin mukaan Tere Sammallahti ei usuttanut seuraajiaan toimittajan kimppuun eikä yllyttänyt ketään ottamaan toimittajaan yhteyttä. Hän ihmetteli kesätoimittajan TikTokissa julkaisemaa videota, jossa tämä väittää hallituksessa olevan useita natsitaustaisia ministereitä. Hän twiittasi myös kesätoimittajan olevan aktivisti. Kesätoimittaja on kertonut TikTokissa julkisesti olevansa aktivisti.

– Nyt kyse on siitä, pystyykö Journalistiliitto myöntämään virheensä ja pyytämään virheellistä tietoaan anteeksi. Mehän tiedämme, että toimittajat eivät yleensä pyydä virheitään anteeksi, mutta pystyykö heidän järjestönsä siihen, Zyskowicz kysyy.

Kesätoimittaja totesi TikTokissa hallituksessa olevan useita natsitaustaisia ministereitä ja kirjoitti ironisesti Petteri Orpon vakuuttavan, että natsit ovat oikea valinta valtiojohtoon.

– Nämähän ovat valheita. Tämähän ei ole totta. Ja nyt kysytään, saako toimittajaa arvostella. Tässä keskustelussa on vivahde, että toimittajaa ei saa arvostella. Emmekö saa arvostella toimittajaa, joka valehtelee? Eikö häntä saa arvostella siitä, että hän valehtelee somessa, Zyskowicz sanoo.

– Onko tässä maassa joku porukka, toimittajat, joka on arvostelun yläpuolella? He saavat levittää valheitaan somessa, mutta heitä ei saa siitä arvotella. Minä en tätä ainakaan hyväksy. Toivon, että journalistit ja heidän järjestönsä eivät hyväksy sellaista ajattelua, että jos toimittaja valehtelee, niin tästä ei saa puhua. Eihän se nyt näin voi olla.

Suomessa ei voi olla yksittäistä ammattiryhmää, joka on arvostelun yläpuolella, konkarikansanedustaja toteaa.

Katso Zyskowiczin puhe Verkkouutisista:

SUOMEN UUTISET