

LEHTIKUVA
Julkisen sanan neuvosto on vetelä keskustelukerho: Kokoustaa harvoin, käsittelyyn seuloutuu vain kapea siivu kansalaisten kanteluista
Vastoin media-alan lobbarien ja yhdistyspomojen vaatimuksia Suomen hallitus on lopettamassa tuen maksamisen Julkisen sanan neuvostolle. Oikeusministeri Leena Meren mukaan leikkauspäätöksen taustalla on ajatus siitä, että JSN voisi rahoittaa toimintansa itse.
Julkisen sanan neuvoston (JSN) toiminnan tukemiselle veronmaksajien rahoista on tulossa stoppi.
Valtiovarainministeriö esittää ensi vuoden valtion talousarviossaan, ettei JSN saisi enää jatkossa valtionapua. Avustuksen leikkaamisen myötä JSN:n rahoituksesta olisi leikkautumassa noin kolmasosa.
Vielä viime vuonna 2023 JSN sai oikeusministeriöltä toimintaansa 135 000 euroa. Loput kuluista ovat maksaneet JSN:n kannatusyhdistyksen Jusanekin jäsenjärjestöt. Niihin kuuluu media-alan kotimaisia suuryrityksiä ja jäsenjärjestöjä.
Uhka rahantulon katkeamisesta säikäytti
Julkisen tuen leikkautuminen on otettu alalla vastaan liki hysteerisissä tunnelmissa. Esimerkiksi Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kuvailee esitystä poistaa tuki kertaheitolla ”järkyttäväksi”. Ahon mukaan julkinen tuki on edellytys median nauttimalle luottamukselle, ja lisäksi myös ”turvallisuuskysymys”.
Päätoimittajien yhdistyksen kannanoton mukaan media-alan itsesäätely on ”uskottavampaa ja vaikuttavampaa”, kun valtio on rahoituksen kautta mukana.
Päätoimittajayhdistyksen ja Journalistiliiton kannanotoista puuttuu se näkökulma, että tiedotusvälineillä olisi mahdollisuus rahoittaa JSN:n toiminta omista varoistaan. Esimerkiksi Sanoma Media Finland Oy:n liikevaihto oli 553,1 miljoonaa euroa vuonna 2023, joten JSN:n kustannuksiin osallistuminen olisi mitätön siivu yhtiön rahoista.
Oikeusministeri Leena Meren mukaan leikkauspäätöksen taustalla oli nimenomaan ajatus, että JSN voisi rahoittaa toimintansa itse. Oikeusministeri vertaa JSN:aa Mainonnan eettiseen neuvostoon, joka saa rahoituksensa alan järjestöiltä.
Neuvoston merkitystä lobataan mielikuvilla
JSN:n valtiontuen puolustelijoiden ja media-alan lobbarien usein kuultu väite on ollut, että JSN:n julkisen tuen heikentäminen lisäisi mediariitojen oikeuskäsittelyjä ja sitä kautta toisi valtiolle lisää kustannuksia. Väitteen avulla luotu mielikuva siitä, että JSN käsittelee saamansa kantelut ja ratkaisee ne, johtaa harhaan.
Toki järjestelmä on lähtökohtaisesti selkeä: JSN:lle voi kannella mistä tahansa, kunhan pystyy osoittamaan, että tiedotusväline on rikkonut Journalistin ohjeita.
Todellisuudessa JSN hylkää valtaosan kanteluista. Esimerkiksi vuonna 2015 neuvosto otti käsittelyyn vain 92 kantelua eli noin 21 prosenttia kaikista kanteluista.
JSN:n uusimmasta toimintakertomuksesta selviää, että kanteluiden määrä on nousussa: JSN:lle tehtiin vuoden 2023 aikana 739 kantelua. Määrä on huomattavasti suurempi kuin koskaan aiemmin. Ratkaistuja kanteluita kertyi viime vuonna kuitenkin vain 75. Näistä 31 oli sellaisia, joista kantelu oli saapunut jo edellisenä vuonna.
Median itsesääntelyelimeen kantelun lähettävän tavallisen kansalaisen olisikin kenties hyvä tiedostaa, että todennäköisesti JSN ei reagoi. Jos kantelu sattuisikin pääsemään käsittelyyn, reagointi on hidasta.
Kansalaisen kantelu karsiutuu herkästi
JSN:n toimintaa ohjaava perussopimus luettelee useita perusteita kantelun käsittelemättä jättämiselle. Esimerkiksi JSN ei ilman erityistä syytä ota käsiteltäväkseen asiaa, jonka julkaisemisesta on kulunut enemmän kuin kolme kuukautta. Johdonmukaiselta vaikuttaa toki sopimuksen kohta, jonka mukaan samassa asiassa vireillä oleva oikeudenkäynti estää kantelun päätymisen käsittelyyn.
Perussopimuksessa kuitenkin todetaan myös, että neuvoston puheenjohtaja voi harkintansa mukaan lopettaa kantelun käsittelyn. Näin ollen JSN-puheenjohtaja Eero Hyvöselle jää periaatteessa viimeinen sana käsittelypäätösten tekemisessä.
JSN:n toimintakertomuksesta selviää, että viime vuonna puheenjohtaja päätti olla ottamatta neuvoston käsittelyyn eli karsi 445 kantelua, joista osa oli saapunut jo vuoden 2022 puolella.
Vaikka JSN voi periaatteessa myös ottaa puheenjohtajan karsiman kantelun uudelleen käsittelyyn siitä riippumatta, onko kantelusta tehty uudelleenkäsittelypyyntöä, näin tapahtuu vain harvoin. Tätä mahdollisuutta neuvosto käytti vain kerran vuoden 2023 aikana.
Syksyllä vain kolme kokousta
Lukujen perusteella voi todeta JSN:n olevan vetelä keskustelukerho, jonka käsittelyyn lopulta seuloutuu vain kapea siivu kansalaisilta neuvostolle lähetetyistä kanteluista. Tänä vuonna aikavälillä 1. tammikuuta – 18. kesäkuuta JSN:lle on lähetetty kaikkiaan 334 kantelua, joista 197 eli vajaa kaksi kolmannesta karsiutui pois.
Neuvosto myös kokoontuu sangen verkkaiseen tahtiin, sillä alkavana syksynä JSN kokoustaa vain kolme kertaa. Kokonaiskuvan arvioinnissa JSN:n julkisen tuen lakkauttamisesta hätkähtäneiden kannanotot näyttävätkin pahasti ylireagoinnilta. Samalla on hyvä muistaa, että JSN ei ole viranomaistaho eivätkä neuvoston jäsenet ole viranomaisia, joten julkisen tuen leikkautuminen ei heikennä valtion toimintoja.
Tutkijatohtori Toni Malminen toteaa viestipalvelu X:ssa osuvasti, että julkisten tukien vastaanottajille kehittyy herkästi taipumus uskoa siihen, ettei tuensaajien toiminta olisi enää mahdollista ilman valtiota.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- julkinen tuki Toni Malminen Eero Hyvönen Hanne Aho veronmaksajien rahat valtionapu Journalistin ohjeet Julkisen sanan neuvosto Journalistiliitto Leena Meri leikkaukset media
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kommentti: Elina Grundströmin johtama viher-JSN jakaa medialle tuomioita, joissa haisee kaksoisstandardi

Julkisen sanan neuvosto ja Journalistiliitto suojelevat syytteen saanutta faktantarkistajaa – ei sanaakaan kunnianloukkauksesta, kääntävät keskustelun ”toimittajien häirintään”

Julkisen sanan neuvostoon vihreä hyökyaalto – samalla ovenavauksella sisään transaktivisti ja Voima-lehden kustannuspäällikkö
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.