Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi oikaisee Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa 22.11. esitettyjä virheellisiä väittämiä.

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa 22.11.2023 annettiin väärää tietoa kuntien valtionosuusleikkauksista. Väite siitä, että Orpon hallitus tai valtiovarainministeriö olisi tarkoituksella leikkaamassa valtionosuuksia, on totaalisen virheellinen. Leikkaus perustuu täysin Marinin hallituksen epäonnistuneeseen soterahoituslakiin. Lisäksi se johtuu vuonna 2022 voimassa olleista verolaeista. Nykyisellä hallituksella ei ole viime vaalikaudella säädettyjen lakien sisältöön mitään osuutta. Niitä on noudatettava, kunnes ne korjataan.

Verohallinto sai teknisesti vuoden 2022 verotuksen valmiiksi lokakuun lopussa. Näin tapahtuu joka vuosi. Nyt verotus toi yllätyksen mm. verovähennysten ja tulopohjan muutosten vaikutuksista vuoden 2022 verotukseen. Se puolestaan johti soterahoituslain mukaiseen rajuun leikkaukseen kuntien valtionosuuksista. Tämä yllätti myös mm. Kuntaliiton asiantuntijat. Toisin kuin pääkirjoituksessa väitettiin, nykyisellä hallituksella ei ole ollut tähän mitään mahdollisuutta vaikuttaa. Miksi se olisi edes yrittänyt ”kurittaa” ahdinkoon ajautuneita kuntia? Absurdi ajatus!

Toinen käsittämätön väite oli syytös valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ja hänen avustajiensa ”lapsellisesta yrityksestä pimittää asia”. Ensinnäkin asia kuuluu täysin kunta- ja hallintoministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok.) vastuulle, ei Purran. Toiseksi salaliittoteoria pimityksestä on lapsellinen, koska asia olisi joka tapauksessa tullut pian julki. Miksi sitä olisi yritetty pimittää?

Julkistamisen ajankohta määräytyi verotietoihin perustuvien vaikutusten arvioinnin valmistumisesta perjantaina 17.11.2023, jolloin sattui olemaan myös kuntien veroprosenttien viimeinen ilmoituspäivä.

Kunnissa ymmärrettävää hämmästystä ja ankaraa kritiikkiä herättänyt valtionosuusleikkaus on yksi äärimmäisen vakava osoitus siitä, että hyvinvointialueuudistus, jonka Marinin hallitus valmisteli ja silloiset punavihreät hallituspuolueet eduskunnassa hyväksyivät, epäonnistui erittäin monelta osin. Se on ajanut hyvinvointialueiden lisäksi myös kunnat taloudelliseen ahdinkoon. Valtion raju velkakierre syveni.

Nykyinen hallitus estää kuntien valtionosuusleikkauksen ensi vuoden osalta pikaisella lainmuutosesityksellä, joka on jo eduskunnan käsittelyssä. Pysyvä leikkaus on välttämätöntä ja mahdollista estää ensi vuonna tehtävällä lainmuutoksella, jonka huolelliseen valmisteluun hallitus nyt viisaasti varasi riittävästi aikaa.

Hallitusohjelma sisältää myös kuntien valtionosuus- ja verotulojen tasausjärjestelmän kokonaisuudistuksen, joka toteutuu vuoden 2026 alussa. Se on poikkeuksellisen tärkeä uudistus. Sillä tasataan valtaviksi revenneitä kuntien välisiä eroja. Näistä kertoo karuimmin mm. se, että ensi vuonna Kauniaisten tuloveroprosentti on 4,4, Helsingin 5,3 ja Laukaan 9,9.

Orpon hallituksen vastuulla on Marinin hallituksen virheiden korjaaminen. Siinä on vaativa työmaa. Niin suureen kriisiin Suomi on ajautunut.

Toimi Kankaanniemi