Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi väittää Suomenmaan 24.8. julkaisemassa artikkelissa hallituksen leikkaavan lähipalveluista. Perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso kertoo Suomenmaalle lähettämässään vastineessa, miksi Lohen väitteet eivät pidä paikkaansa.

Hallituksen tavoitteena on nimenomaan parantaa hoitoon pääsyä ja hoidon jatkuvuutta, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso Suomenmaalle lähettämässään vastineessa.

– Hyvinvointialueiden rahoitus on yleiskatteellista rahoitusta, mikä tarkoittaa, että hyvinvointialueet itse päättävät rahoituksen kohdistumisesta hyvinvointialueen sisällä. Näin myös Markus Lohi on itse päättämässä siitä Lapin hyvinvointialueen valtuutettuna, Juuso toteaa.

Soten rahoituksesta päätettiin Lohen kaudella

Hyvinvointialueiden rahoitus on tänä vuonna noin 23 miljardia euroa. Ilman mitään toimia sen on ennustettu kasvavan 4,5 miljardia vuoteen 2027 mennessä. Hallitusohjelman tavoitteena on hidastaa kustannusten kasvua noin 1,4 miljardilla. Hyvinvointialueiden rahoitus tulee siis tällä hallituskaudella kasvamaan noin 3 miljardia.

– Tämä hallitus toteuttaa siis viime vaalikaudella keskustan siunaaman sote-uudistuksen tavoitteita kustannusten kasvun hillitsemisestä, Juuso kertoo.

Soten rahoitusta ohjaavat tekijät on päätetty viime hallituskaudella Markus Lohen ollessa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana. Niitä tullaan tarkastelemaan seuraavana kerran syksyllä 2025, kun hyvinvointialueiden kahden ensimmäisen vuoden tilinpäätökset ovat nähtävissä.

Suomen Uutiset