Eduskunnan kyselytunnin mielenkiintoisin episodi koettiin, kun edellisen hallituksen edustajat halusivat väen vängällä nostaa esille soten. Liekö ollut kyse oppositiopolitiikan käynnistysvaikeuksista, mutta moni näki asian kuten perussuomalaisten ryhmänjohtaja Jani Mäkelä, joka twiittasi, miten ”demarit joutuivat täysin kölin alta vedetyksi omassa kysymyksessään, ja kepu teki oman maalin ottamalla esiin itse sotkemansa soten”.

Keskustan Markus Lohi jopa kehotti hallitusta tarttumaan keskustan esityksiin soten korjaamiseksi. Hän pahoitteli, että joutui käyttämään salissa karkeaa kieltä siteeratessaan valtiovarainministeri Riikka Purraa ”sysipaskasta” soteuudistuksesta.

Koominen tilanne

Valtiovarainministeri kertoi kokevansa tilanteen jopa hieman koomisena. Hän vastasikin Lohelle:

– Tämän hallituksen eteensä saama hyvinvointialuemalli, sen rahoituslaki, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen – jonka tavoitteet tässä salissa varsin yleisesti jaetaan – tämä kaikki on teidän luomuksenne. Teidän luomuksenne.

– Teidän arvionne hyvinvointialueiden tarvitsemasta rahoituksesta on ollut huomattavan alakanttiin. Tämä hallitus ei tee sotessa säästöjä, vaan nimenomaan toteuttaa sitä periaatetta, jonka kaikki ovat jakaneet, että näiden kustannusten kasvua pitää pystyä hillitsemään.

– Mikäli emme tule tässä onnistumaan, uhkaa se koko hyvinvointijärjestelmäämme. Hienoa kuulla, että se on myös keskustan tavoite, Purra totesi.

Sotesta ei leikata

Keskustan Antti Kurvinen puolestaan kertoi kuulleensa ”kentältä”, ettei sote tule onnistumaan ilman, että perustason toiminnoista leikataan. Hänelle Purra vastasi:

– Hallitusohjelman kirjaukset hyvinvointialueiden ja soten tuottavuustoimista liittyvät siihen, että alueilla voitaisiin tehdä asioita paremmin. Niin että palvelut olisivat riittävän lähellä.

– Tämä tarkoittaa myös sähköisten palveluiden käyttämistä. Se onnistuu tällä hetkellä hyvin yksityisellä sektorilla, mutta se on otettava käyttöön myös julkisella puolella, Purra sanoi.

Selkeää ohjausta

Purra huomautti, että tämä kaikki vaatii hallitukselta ja varsinkin sosiaali- ja terveysministeriöltä selkeää ohjausta.

– Hyvinvointialueita ei saada toimimaan hyvin ilman täältä tulevaa ohjausta.

– Rahoitusmalli ei itsessään ole kovin kannustava. Siinä on merkittäviä ongelmia, mutta tarkoitus on, että tuottavuustoimien kautta sekä palvelut että hoitoonpääsy saadaan toimimaan paremmin.

Suomen Uutiset