Hyvinvointialueiden toiminta on alkanut tänä vuonna. Ihan ensimmäiseksi päätettiin muun muassa johtavien viranhaltijoiden palkoista ja ryhmärahan suuruudesta. Tärkeitä asioita totta kai, mutta kohtuus kaikessa, kirjoittaa perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeriö Kaisa Juuso blogissaan.

– Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan viisi hyvinvointialuetta ei maksa viranhaltijoille lainkaan kokouspalkkioita, kun taas kymmenellä hyvinvointialueella palkkiot maksetaan kaikille viranhaltijoille. Muiden hyvinvointialueiden käytännöt vaihtelevat kahden ääripään välillä, kirjoittaa perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

– Valtuutettujen henkilökohtaisten kokouspalkkioiden lisäksi maksetaan puolueille ns. demokratiarahaa, jota myös ryhmärahaksi kutsutaan. Hyvinvointialueet päättävät itse, kuinka paljon sitä maksetaan. Tietääkseni summa vaihtelee tuhannesta eurosta jopa kuuteen tuhanteen euroon per valtuutettu vuodessa.

Valtio maksaa puolueille miljoonia euroja suoraa tukea. Tämä ryhmäraha on lisätukea sen päälle.

Ei millään lailla eettisesti kestävää

Näihin kokouspalkkioihin ja ryhmärahoihin valuu satoja tuhansia euroja vuosittain.

– Samaan aikaan hyvinvointialueiden talousarviot ovat punaisella. Sen sijaan, että luovuttaisiin ensimmäiseksi ryhmärahoista ja turhista hyvinvointialueiden kovapalkkaisten virkamiesten ja päälliköiden kokouspalkkioista, on alettu karsia palveluita. Vuodeosastoja lakkautetaan ja palveluita viedään kauemmaksi, Juuso muistuttaa.

– Tämä ei ole millään tavalla eettisesti kestävää. Kannustan hyvinvointialueiden valtuutettuja pohtimaan asioiden tärkeysjärjestystä ja kokouspalkkioiden ja ryhmärahojen kohtuullisuutta, Juuso kehottaa.

Suomen Uutiset