Hyvinvointialueuudistuksen lakiin kirjattiin pykälä, jonka mukaan hyvinvointialue voi taloudellisesti tukea valtuustoryhmien toimintaedellytyksiä. Rahaa on käytetty esimerkiksi työntekijöiden palkkaamiseen, mainoslehtien tekemiseen, heijastimien jakamiseen ja jopa grillin hankkimiseen.

– On mielestäni irvokasta, että samalla kun ihmisten palveluita hyvinvointivaltuustojen toimesta karsitaan, niin puolueet yrittävät väkisin keksiä, miten ne voisivat käyttää valtuustoryhmille suotua demokratiarahaa. Osa puolueista ei ole edes keksinyt, miten ne käyttäisivät tuon rahan kokonaan. Seuraavaksi varmaan kehitetään ”huvitoimikunta”, jonka tehtävä on keksiä, mihin rahat käytetään, kansanedustaja Rami Lehtinen puntaroi.

Ryhmäraha ei ole perusteltu

Eduskuntapuolueille jaetaan vuosittain 34,5 miljoonaa euroa puoluetukea. Hyvinvointialueiden ryhmäraha tulee siis sen lisäksi. Ryhmärahaa on perusteltu muun muassa sillä, että valtuustoryhmät voivat tuoda julki tekemisiään kansalaisille.

– Mielestäni on median tehtävä kertoa, mitä aluevaltuustoissa tapahtuu, ja sen ne ovatkin hoitaneet hyvin. Tämän perusteella raha ei ole perusteltu. Jos hyvinvointialueiden aluevaltuustoryhmät oikeasti tarvitsevat rahaa johonkin, niin mielestäni se pitäisi ottaa tuosta nyt jo jaettavasta 34,5 miljoonan euron potista, Lehtinen toteaa.

Rahaa tarvitaan palveluihin

Edustaja Lehtinen on juuri tehnyt lakialoitteen ryhmärahan lopettamisesta. Se on nyt muiden kansanedustajien allekirjoitettavana, minkä jälkeen se siirtyy valmisteluun. Jos lakialoite hyväksytään, eivät hyvinvointialueet enää saisi jakaa ryhmärahaa vaan tuo rahamäärä siirtyisi alueiden palvelutuotantoon.

– Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa pitää mielestäni kaikkien olla valmiita säästämään. Ryhmäraha ei ole erityisen tarpeellinen hyvinvointialueilla, mutta palveluihin tarvitaan rahaa. Tämän takia halusin tehdä aloitteen ryhmärahan lopettamisesta, Lehtinen lopettaa.

Suomen Uutiset