Perussuomalainen Nuoriso vaatii aluevaltuustojen palkkioiden ja ryhmätukien määrittämistä valtiojohtoisesti. Viime päivinä on uutisoitu aluevaltuustojen itse päättämistä suurista kokouspalkkioista ja ryhmätuista aluevaltuutettujen määrään suhteutettuna samalla kun kyseiset hyvinvointialueet ovat huomattavasti alijäämäisiä.

Esimerkiksi toisiksi suurimpia kokouspalkkioita (15 681€/valtuutettu) ja suurimpia ryhmätukia (6 000€/valtuutettu) maksettiin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella, joka on toisiksi alijäämäisin alue asukasta kohden 99,8 miljoonan euron alijäämällään.

– Miten aluevaltuustot voivat olla jakamassa tuhansien eurojen edestä palkkioita samalla kun nykyisiä sotepalveluita saadaan hädin tuskin ylläpidettyä ylivelkaantuneen valtiontalouden säästöpaineiden vuoksi? Sulle mulle -politiikka aluevaltuutettujen kesken syö suomalaisen soten sisälltä päin, moittii puheenjohtaja Lauri Laitinen.

”Perusteetonta suhmurointirahaa”

Niin kauan kun näennäisesti itsehallinnolliset hyvinvointialueet saavat rahoituksensa valtiolta, on valtiolla oltava oikeus puuttua verorahojen väärinkäyttöön, joka vaikeuttaa sekä julkistalouden alijäämää että sotepalveluiden järjestämistä hyvinvointialueilla.

– Ryhmäraha – tai toisille “demokratiaraha” – joutaisi kokonaisuudessaan romukoppaan. Nyt kun kaikkialta joudutaan säästämään, on tällaiset suhmurointirahat täysin perusteettomia. Ryhmärahat asettavat puolueet myös eriarvoiseen asemaan sen mukaan, ottavatko ne rahat vastaan vai ei ja tämä asettaa paineen tuen ottamiselle. Onneksi osa aluevaltuustoryhmistämme on näyttänyt mallia ja jättänyt tuet ottamatta — sietää muiden seurata esimerkkiä, toteaa 3. varapuheenjohtaja Jonni Levaniemi.

Säästötalkoot aloitettava johtoportaasta

PS-Nuoriso tuomitsee ylipäätään ylisuuret palkkiot ja palkat hyvinvointialueilla. Käytännössä monet aluejohtajat tienaavat enemmän kuin Suomen pääministeri. Osa aluejohtajista saa hyvän palkkansa päälle vielä kokouspalkkioita.

– Säästötalkoot alueilla tulisi siis aloittaa johtoportaasta hallinnossa.

SUOMEN UUTISET