Euroopan keskuspankki pystyy mallikkaasti käsittelemään liiallisesta rahan tyrkyttämisestä johtuvan kysyntäshokin. Se hoidellaan ohjauskorkoa muuttamalla. Niukkuudesta johtuvien tarjontashokkien hoitelu ei markkinataloudessa sitten lutviudukaan sääntelyllä. Sen huomasivat EKP:n työntekijät järkyttävällä tavalla omassa lounasruokalassaan.

Euroopan keskuspankissa heräsi maalikuussa melkoinen kuohunta, kun työntekijät havaitsivat, että Frankfurtin Eurotowerissa lounassalaattien kanssa tarjoiltu oliiviöljy ei ollutkaan enää parasta extra virgin -luokkaa. Asia käy selväksi Politicolle ilmeisen vaikutusmielessä jaetuissa kuvakaappauksissa.

– Tämä on täysin mieletöntä, parahti eräskin keskuspankin työntekijä viitaten tarjolla olleeseen bulkkioliiviöljyyn.

Pankkiirien kanttiiniin ilmaantunut öljy olikin tusinatavaraa, joka on tehty oliivimassasta. Kyseinen kansanöljy maksaa puolet vähemmän kuin extra-neitsytöljy. Tuotetta on tiettävästi käytetty ylitarjonnan aikana myös polttoaineena biomassakattiloissa.

Tuotteen hinta määräytyy markkinoilla

Työntekijät valittivat johdolle myös siitä, että huolimatta uuden öljyn alempilaatuisuudesta se oli aiempaa kalliimpaa — mikä taasen oli isku EKP:n sitoumukselle pitää oma lounasindeksinsä kurissa.

Kysymys onkin inflaatiota ruokkivasta tarjonnan niukkuudesta, joka taasen johtuu oliivisatojen romahtamisesta. Keskuspankissa tarjolla ollut öljy oli markkinahinnoiteltu sovitusti painon mukaan.

Tarjontashokki ruokkii inflaatiota

EKP on korostanut niiden tarjontapuolen tekijöiden (tarjontashokkien) roolia, jotka ovat sen kontrollin ulkopuolella ja jotka ovat ruokkineet inflaatiota viime vuosina. Nyt todellisuus iski siis suoraan keskuspankin ytimeen.

Hyvä uutinen EKP:n lounastajille on se, että kiitos henkilökunnan sankarillisen toiminnan kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy on palautettu ruokalan pöydille.

SUOMEN UUTISET