Italiaiset pankit ovat tehneet mahtivoittoja EKP:n korkoloton seurauksena. Giorgia Melonin johtama porvarihallitus ei kuvia kumarra ja haluaa palauttaa rahat kansalle. Vanha valta ei tempausta purematta niele ja ylisuurten voittojen leikkaus saattaakin jäädä aiottua pienemmäksi.

Italian oikeistohallitus ilmoitti viime viikon alussa verottavansa pankkeja ansiottomista ”ylivoitoista”. Italialaispankkien voitot kuluvan vuoden ensimmäiseltä puoliskolta ovat olleet poikkeuksellisen suuria.

Voitot ovat syntyneet pankkien otto- ja antolainauksen korkoerosta. Tämä taasen on seurausta EKP:n sakeana jatkuneista ohjauskorkojen nostoista.

Italian suurimman pankin Intesa Sanpaolon voitto kasvoi alkuvuonna 80 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Unicredit – maan toiseksi suurin pankki – kasvatti voittoaan peräti 91,5 prosenttia. Kummankin voitto oli vajaan 4,5 miljardin euron hujakoilla.

Rahat takaisin kansalle

Vero määriteltiin aluksi 40 prosentiksi korkokatteen noususta viimeisen kahden vuoden ajalta. Italian perinteiset pääomapiirit tuohtuivat hallituksen päätöksestä ja syyttivät sitä ”pelaamisesta omaan maaliin”.

Myöhemmin valtiovarainministeriö ilmoittikin, että vero tulee olemaan korkeintaan 0,1 prosenttia pankin varoista ja näin taataan pankkien sekä valtion ”taloudellinen vakaus”.

Valtio aikoo käyttää mahdolliset varat veronalennuksiin ja esimerkiksi ensiasuntoaan ostavien tukemiseen. Italian parlamentilla on nyt 60 päivää aikaa leipoa veroesitys lakien muotoon.

Pankkien ylisuurien voittojen windfall-vero on käytössä Tšekeissä, Unkarissa, Espanjassa, Liettuassa ja tavallaan Virossakin. Ruotsissa on ollut kiivasta keskustelua pankkien kohtuuttomista tuloksista, mutta Suomessa tsuhnan huutava hiljaisuus on suorastaan piinallista.

SUOMEN UUTISET