

LEHTIKUVA
Italian porvarihallitus ei kuvia kumarra – pankkien ökyvoitot teholeikkuriin
Italiaiset pankit ovat tehneet mahtivoittoja EKP:n korkoloton seurauksena. Giorgia Melonin johtama porvarihallitus ei kuvia kumarra ja haluaa palauttaa rahat kansalle. Vanha valta ei tempausta purematta niele ja ylisuurten voittojen leikkaus saattaakin jäädä aiottua pienemmäksi.
Italian oikeistohallitus ilmoitti viime viikon alussa verottavansa pankkeja ansiottomista ”ylivoitoista”. Italialaispankkien voitot kuluvan vuoden ensimmäiseltä puoliskolta ovat olleet poikkeuksellisen suuria.
Voitot ovat syntyneet pankkien otto- ja antolainauksen korkoerosta. Tämä taasen on seurausta EKP:n sakeana jatkuneista ohjauskorkojen nostoista.
Italian suurimman pankin Intesa Sanpaolon voitto kasvoi alkuvuonna 80 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Unicredit – maan toiseksi suurin pankki – kasvatti voittoaan peräti 91,5 prosenttia. Kummankin voitto oli vajaan 4,5 miljardin euron hujakoilla.
Rahat takaisin kansalle
Vero määriteltiin aluksi 40 prosentiksi korkokatteen noususta viimeisen kahden vuoden ajalta. Italian perinteiset pääomapiirit tuohtuivat hallituksen päätöksestä ja syyttivät sitä ”pelaamisesta omaan maaliin”.
Myöhemmin valtiovarainministeriö ilmoittikin, että vero tulee olemaan korkeintaan 0,1 prosenttia pankin varoista ja näin taataan pankkien sekä valtion ”taloudellinen vakaus”.
Valtio aikoo käyttää mahdolliset varat veronalennuksiin ja esimerkiksi ensiasuntoaan ostavien tukemiseen. Italian parlamentilla on nyt 60 päivää aikaa leipoa veroesitys lakien muotoon.
Pankkien ylisuurien voittojen windfall-vero on käytössä Tšekeissä, Unkarissa, Espanjassa, Liettuassa ja tavallaan Virossakin. Ruotsissa on ollut kiivasta keskustelua pankkien kohtuuttomista tuloksista, mutta Suomessa tsuhnan huutava hiljaisuus on suorastaan piinallista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuki ensiasunnon ostoon Unicredit Intesa Sanpaolo korkokate Otto- ja antolainaus ohjauskorot pankkien ylisuuret voitot Italian oikeistohallitus windfall-vero Italian parlamentti veronalennus Giorgia Meloni EKP Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koskenkylä: Yrittäjyyden ja yritysten kasvun edistäminen tulisi ottaa keskeiseen asemaan – ”Työllisyyden tulisi kasvaa jatkossa vain yrityssektorilla”

Porvarihallitus haluaa lisätä kilpailua Ruotsin pankkisektorilla – ”Harvinaisen törkeää”, kommentoi velallisten edustaja pankkien jättivoittoja

Jättipankin analyysi kyseenalaistaa laskelmat työvoiman tarpeesta: Sadat miljoonat työpaikat uhattuina – neljännes töistä katoaa kokonaan

Halla-aho: Suomella ei ole varaa rahoittaa oleskeluyhteiskuntaa – ”Hyvinvointi syntyy siitä, että työkykyisillä on työtä ja että he saavat työstään palkkaa, jolla tulee toimeen”

Korvasupinat ja ranskalainen ruokaseura käänsivät pelurin pään – Viktor Orbán hyväksyi Ukrainan EU-tuen mutta pudotuspeli jatkuu

Euroopan keskuspankin henkilökunta suivaantui markkinaheilahteluihin: Neitsytoliiviöljy takaisin lounaspöytiin!
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.