Nordea, Swedbank ja SEB tekivät vuoden toisella neljänneksellä jättivoitot. Tämä närästää velallisten lisäksi ruotsidemokraattien tukemaa porvarihallitusta. Kansalaiset ovat helisemässä jyrkästi nousevien lainanhoitokulujen kanssa kaiken muunkin kallistuessa.

Valtiovarainministeri Elisabeth Svantesson toteaa uutistoimisto TT:n kiertoartikkelissa, että hän on äskettäin käynyt keskusteluja Ruotsin jokaisen suurimman pankin kanssa. Ministerin viestinä näissä tapaamisissa on ollut se, että korkean inflaation aikana kaikki alan toimijat kantavat vastuunsa.

– Ja olen huomauttanut pankeille, että on outoa ja herättää useita kysymyksiä kilpailutilanteesta, kun ne voivat nostaa lainakorkoja nopeasti samalla, kun palkka- ja säästötilien osalta tarvetta ripeään reagointiin ei ole ollut, Svantesson sanoo.

Ministeri pitää realistisena, että kilpailua Ruotsin pankkisektorilla lisätään. Eräs keino voisi olla helpottaa kuluttajien mahdollisuutta lainojen irtisanomiseen ja pankinvaihtoon.

Törkeää rahastusta

Ruotsin omistusasujien etujärjestö Villaägarna näkee puolestaan punaista pankkien julkaistessa jättituloksia samaan aikaan kansalaisten kamppaillessa talousvaikeuksien kanssa.

– Asuntolainojen korot nousevat korkeuksiin samaan aikaan, kun ruotsalaistalouksien muutkin kulut kasvavat. Ja nyt pankit näkevät tilaisuutensa tulleen voittomarginaalien lisäämiseen. Harvinaisen törkeää, lausuu omistusasujien pääekonomisti Håkan Larsson TV 4:n uutisissa.

– Kilpailu Ruotsin pankkimarkkinoilla ei toimi ja nyt on sekä Finanssivalvonnan, että valtiovarainministerin syytä reagoida vallitsevaan tilanteeseen.

SUOMEN UUTISET