

LEHTIKUVA
Porvarihallitus haluaa lisätä kilpailua Ruotsin pankkisektorilla – ”Harvinaisen törkeää”, kommentoi velallisten edustaja pankkien jättivoittoja
Nordea, Swedbank ja SEB tekivät vuoden toisella neljänneksellä jättivoitot. Tämä närästää velallisten lisäksi ruotsidemokraattien tukemaa porvarihallitusta. Kansalaiset ovat helisemässä jyrkästi nousevien lainanhoitokulujen kanssa kaiken muunkin kallistuessa.
Valtiovarainministeri Elisabeth Svantesson toteaa uutistoimisto TT:n kiertoartikkelissa, että hän on äskettäin käynyt keskusteluja Ruotsin jokaisen suurimman pankin kanssa. Ministerin viestinä näissä tapaamisissa on ollut se, että korkean inflaation aikana kaikki alan toimijat kantavat vastuunsa.
– Ja olen huomauttanut pankeille, että on outoa ja herättää useita kysymyksiä kilpailutilanteesta, kun ne voivat nostaa lainakorkoja nopeasti samalla, kun palkka- ja säästötilien osalta tarvetta ripeään reagointiin ei ole ollut, Svantesson sanoo.
Ministeri pitää realistisena, että kilpailua Ruotsin pankkisektorilla lisätään. Eräs keino voisi olla helpottaa kuluttajien mahdollisuutta lainojen irtisanomiseen ja pankinvaihtoon.
Törkeää rahastusta
Ruotsin omistusasujien etujärjestö Villaägarna näkee puolestaan punaista pankkien julkaistessa jättituloksia samaan aikaan kansalaisten kamppaillessa talousvaikeuksien kanssa.
– Asuntolainojen korot nousevat korkeuksiin samaan aikaan, kun ruotsalaistalouksien muutkin kulut kasvavat. Ja nyt pankit näkevät tilaisuutensa tulleen voittomarginaalien lisäämiseen. Harvinaisen törkeää, lausuu omistusasujien pääekonomisti Håkan Larsson TV 4:n uutisissa.
– Kilpailu Ruotsin pankkimarkkinoilla ei toimi ja nyt on sekä Finanssivalvonnan, että valtiovarainministerin syytä reagoida vallitsevaan tilanteeseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Finanssivalvonta voittomarginaali Villaägarna pankinvaihto lainojen irtisanominen lainahoitokulut Håkan Larsson asuntolainojen korot säästötilien korot pankkikilpailu SEB Ruotsin porvarihallitus Elisabeth Svantesson Vastuullisuus Swedbank Nordea Ruotsidemokraatit Inflaatio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomalaiset asetettava viimein etusijalle: ”Tässä maassa monet ajattelevat, että he ovat toisen luokan kansalaisia omassa maassaan – näin ei saa olla”

PS asuntopoliittisesta kehittämisohjelmasta: Asuntopolitiikka on alistettu vihreälle ideologialle – keskituloisilta asumiskustannukset vievät jopa puolet tuloista

Peruselämän kustannukset karkaavat käsistä: Polttoaineiden, sähkön ja lämmitysenergian hinnannousu sekä sote tietävät ankaria aikoja suomalaisille

Halla-aho: Suomella ei ole varaa rahoittaa oleskeluyhteiskuntaa – ”Hyvinvointi syntyy siitä, että työkykyisillä on työtä ja että he saavat työstään palkkaa, jolla tulee toimeen”

Italian porvarihallitus ei kuvia kumarra – pankkien ökyvoitot teholeikkuriin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.